DeNieuwe Omroep en Nútopia fuseren voor omroepstatus

17-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Nieuwe kandidaat-omroepen hebben op 1 maart minimaal 50.000 leden nodig om een aanvraag te kunnen indienen. Omdat een officiële fusie voor die datum niet haalbaar is, vraagt Nútopia haar leden lid te worden van DeNieuwe Omroep. Nútopia-leden die dat doen, krijgen hun contributie retour.

Beide omroepen waren al enige weken in gesprek over de mogelijke meerwaarde van een fusie. ‘Samen staan we sterker,’ concludeert Nútopia-voorzitter Niko Koffeman. ‘Hoe meer leden, hoe kansrijker het verzoek om erkend te worden als publieke omroep.’

Volgens directeur Anna Visser van DeNieuwe Omroep geven beide aspirant-omroepen het goede voorbeeld aan de gevestigde collega’s. ‘De bestaande omroepen lijken nogal op elkaar. Hebben zij al eens aan samengaan gedacht?’

DeNieuwe Omroep, in 2000 opgericht door onder anderen programmamaker Aad van den Heuvel, overschreed de drempel in 2001 al ruimschoots met 86.000 leden. De toenmalige staatssecretaris voor de media, Rick van der Ploeg (PvdA), wees de aanvraag uiteindelijk toch af omdat de omroep niet voldoende vernieuwend zou zijn. Het aantal leden is sindsdien sterk gedaald.

Internetomroep

DeNieuwe Omroep is sinds haar afwijzing voor het publieke besteld actief als internetomroep. In de programma’s, die zij ook op televisie en radio wil brengen, staat aandacht voor onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling centraal. De kijker of luisteraar moet daarbij – geholpen door nieuwe media - ook meer invloed krijgen op de inhoud van de programma’s. Een van de lopende initiatieven is het jongerenmedium MoveYourAss.tv.

Nútopia, dat in december 2003 is opgericht, wil in haar programmering vooral ook aandacht geven aan dier en natuur. ‘Dieren zijn gedegradeerd tot productiemiddelen, de groene ruimte wordt volgebouwd, asfalt en beton rukken op, de zeeën worden letterlijk leeggevist en als afvalstort gebruikt. We amuseren en consumeren ons te pletter. Daar nemen steeds minder mensen genoegen mee,’ aldus de aspirant-omroep op haar website.

Zie ook de stelling op OneWorld2:
'DeNieuweOmroep en Nútopia gaan samen verder als één omroep. Goed idee?' (linksonder)

color=red>

De heer of mevrouw Smeets schrijft:
"Ik ben van mening dat de naam de Nieuwe Omroep gewoon moet blijven, ondanks de fusie.Omdat de Nieuwe Omroep de lading dekt van beide aspirant-omroepen."

Gezamenlijke website
DeNieuwe Omroep
DeNieuwe Omroep

Reacties