‘Democratisch Afghanistan is straatarm en instabiel’

23-02-2005
Door: OneWorld Redactie

Dit beeld wordt geschetst in Security With A Human Face, het eerste Human Development Report (HDR) van de VN-organisatie voor Ontwikkeling UNDP, dat ooit over Afghanistan is samengesteld. Niet eerder in de afgelopen 25 jaar, waarin het land verscheurd werd door opeenvolgende oorlogen, konden onderzoekers op betrouwbare wijze harde gegevens verzamelen over onder meer onderwijs, gezondheidzorg, vrouwen en economische ontwikkeling.

Van de 178 landen waarover de UNDP ooit een dergelijk rapport maakte, zijn alleen Burundi, Mali, Burkina Faso, Niger en Sierra Leone er slechter aan toe. Een simpel voorbeeld: de levensverwachting in Afghanistan ligt met 44,5 jaar ten minste 20 jaar lager dan in de buurlanden in Centraal-Azië.

Pessimisme

De onderzoekers waarschuwen dat de internationale hulp vooral moet worden ingezet om de Afghanen gelijke kansen te bieden op onderwijs en gezondheidszorg, werk, huisvesting en persoonlijke veiligheid. Zij constateren dat veel Afghanen pessimistisch zijn en het gevoel hebben dat de wederopbouw aan hen voorbij gaat. Volgens de opstellers van het rapport voedt de internationale aandacht voor de strijd tegen terrorisme en drugs in Afghanistan deze sombere gevoelens.

'Die strijd mag niet ten koste gaan van de veiligheid van de burgers zelf,' beklemtoont Shahrbanou Tadjbaksh, hoofdauteur van het UNDP-rapport. Burgers wordt geregeld bedreigd door gewapende groepen waarover de regering nauwelijks controle heeft. De Afghanen zouden ook meer bij ontwikkelingsplannen moeten worden betrokken.

Elite van krijgsheren

Volgens de cijfers van het VN-rapport is de helft van alle Afghanen arm. De economie groeide weliswaar de afgelopen drie jaar met 25 tot 30 procent maar de armste 30 procent van de bevolking beschikt over slechts 9 procent van het nationale inkomen, terwijl de rijkste 30 procent 55 procent van 's lands inkomen onder zich verdeelt. Onder hen bevinden zich de vele Afghaanse krijgsheren die door hun band met politie en leger onaantastbare posities hebben. Overigens is de opbrengst van de opiumteelt niet meegerekend in deze cijfers.

Het goede nieuws is dat de Terug naar school-campagne aanslaat. Ongeveer 55 procent van de kinderen gaat naar de basisschool. Wereldwijd blijft Afghanistan daarmee nog steeds achter. In sommige plattelandprovincies gaat 61 procent van de kinderen niet naar school. Van de meisjes blijft meer dan 80 procent thuis. Ook moet niet vergeten worden dat de jarenlange oorlog driekwart van alle scholen heeft verwoest.

Programma's tegen malaria en kinderziekten zoals mazelen, rukken op in het land. Toch sterft een van de vijf kinderen voordat het vijf jaar oud wordt. Een op de acht kinderen overlijdt aan de gevolgen van vervuild water. Elk half uur sterft een moeder aan de gevolgen van haar zwangerschap.

Sinds de val van de Taliban zijn zo'n 3,5 miljoen Afghanen huiswaarts gekeerd. Ongeveer 1 miljoen vluchtelingen waren binnen het land op drift geraakt. Uit Pakistan en Iran migreerden respectievelijk 1,8 miljoen en 600.000 Afghanen. Toch telt de Afghaanse bevolking - na het Palestijnse volk- de meeste vluchtelingen en ontheemden ter wereld, ongeveer 3,6 miljoen.

Opium

Steeds meer boeren zoeken hun heil in voedzame gewassen als tarwe in plaats van de opiumteelt, constateert het rapport. Maar aan diezelfde opiumteelt wordt nog steeds een bedrag verdiend dat gelijk staat aan 38 procent van het bruto nationaal product van Afghanistan. Het land is daarmee de grootste producent van illegale drugs ter wereld.

HDR Afghanistan - Security with a Human Face

Reacties