<i>Deely meel vanuit Johannesburg (3): 'Overleggen, inventariseren, categoriseren'</i>

29-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Thirza Bronner

Woensdag, 28 augustus 2002

Gisteren hadden de Nederlandse jongeren vooroverleg. Dat overleg is belangrijk omdat wij invloed proberen uit te oefenen op de manier waarop Nederland ons vertegenwoordigd. Met zijn allen in een klein luidruchtig hokje gestouwd deelden we de informatie die we tot nu toe vergaard hadden. Een beetje cynisch en geamuseerd door alle toestanden rondom de toegang, of beter gezegd: het ontzeggen van de toegang, hingen we een briefje op de deur met daarop: 'Dutch Youth meeting: CLOSED SESSION'. Dat voelde goed. We werden vergezeld door Erik, een kamerlid van het CDA, die ons, na het gekakel te hebben aangehoord, goede tips gaf over hoe verder te gaan.

Na een vlugge hap spurtten wij naar de volgende bijeenkomst, waar ook de NGO's vertegenwoordigd waren. De locatie was gelukkig dichtbij, maar wederom erg luidruchtig. Alide Roerink van het NCDO had een restaurant op het beveiligde terrein geregeld.
Eerst werden de vragen geïnventariseerd en daarna gecategoriseerd. Aansluitend volgde het overleg met de Nederlandse staatssecretarissen en enkele parlementariërs, die hun best deden om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Van Geel (staatssecretaris van Milieu - echt Nederland, we zijn bijna enig land zònder milieuminister, wat zijn we ontwikkeld!) was helaas in vergadering en daardoor verhinderd. Van Ardenne was erg behulpzaam.

Na afloop waren we allemaal te moe om nog te gaan feesten. Na een drankje zakte iedereen als een baksteen in elkaar. Een grote tafel vol zoutzakken. Thuis hebben we thee gedronken en elkaar gemasseerd bij kaarslicht, terwijl het buiten plenste en knetterhard onweerde. Van het tassen sjouwen en heen en weer lopen worden je spieren aardig gaar.

Vandaag heb ik samen met mijn 'buurmeisje' Mirella rechter Goldstone ontmoet. Goldstone is een zeer gerenommeerde Zuid-Afrikaanse rechter van de Constitutional Court (vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad). We raakten eerst verdwaald en meldden ons toen in het verkeerde gebouw en kwamen daardoor ruim 50 minuten te laat! Wij schaamden ons zoooo diep, maar Mr. Goldstone vond het niet erg. Hij had zich zelfs zorgen gemaakt om ons, zei hij, ondanks het mobiel-telefonische contact.
Het was inspirerend om thee met iemand te drinken die zijn hele leven had gewijd aan recht en rechtvaardigheid.

Vervolgens zijn wij afgereisd naar Sandton. Na alle protesten van gisteren heeft de organisatie het aantal mensen dat toegestaan wordt in het conferentiegebouw opgeschroefd tot 8.000. Elke ochtend ga ik langs mijn favoriete beveiligingsbeamte. De eerlijkheid, wijsheid en trots straalt van hem af. Hij zou zo kunnen zijn weggelopen uit een Amerikaanse politieserie waar hij de Good Cop speelt. We wisselen altijd een paar korte zinnetjes uit. How are you my dear?, was het vandaag.

Dan nog iets typisch over de pers. Terwijl ik in de computerruimte zit, zijn er drie bijeenkomsten gaande op het scherm: een van de pers, een sessie over kinderarbeid en een over kinderen in het algemeen. Drie keer raden welk scherm het geluid had? Juist, de persbijeenkomst. Soms lijkt men hier te vergeten wie de toekomst heeft en waarop het begrip Duurzame Ontwikkeling het meest van toepassing is..?.

Zie ook deel 2: 'NGO's worden buitengesloten?
Zie ook deel 1: 'Hoe kom ik binnen?'
Zie ook deel 1: 'Hoe kom ik binnen?'

Reacties