Debat over geografische indicaties nieuwe hindernis voor landbouwliberalisering

16-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Op de WTO-ministerconferentie in 2001, in Doha, werd besloten een lijst op te stellen van wijnen en andere geestrijke dranken ‘waarvan de kwaliteit of reputatie essentieel afhankelijk is van de geografische oorsprong’. De onderhandelingen over de lijst zitten vast en zullen waarschijnlijk niet afgerond zijn voor de volgende ministerconferentie in Mexico in september van dit jaar.

Het debat over de zogeheten geografische oorsprongsindicaties blokkeert de landbouwliberalisering. Dat zegt de Argentijnse onderhandelaar Alfredo Chiaradía. De Organisatie voor een Netwerk van Internationale Geografische Indicaties (Origin) wil de regeling voor geestrijke dranken uitbreiden met andere landbouwproducten.

Op het verlanglijstje voor Cancun staan Europese kazen, Iberische ham, Indiase Basmatirijst en Darjeelingthee en Antigua-koffie uit Guatemala. Op de labels mag er dan niet meer worden verwezen naar een merk. Dus een ‘Roquefortachtige blauwschimmelkaas’ kan niet meer.

Concurrentievoordeel

EU-handelscommissaris Pascal Lamy zei vorige week dat de bescherming van geografische oorsprongsindicaties een volwaardige plaats moet krijgen binnen de huidige onderhandelingsronde.

Volgens Chiaradía probeert de EU opnieuw het concurrentievoordeel van goedkoop producerende landen in het Zuiden te ondermijnen. ‘De Europeanen willen de prijzen van sommige producten beschermen terwijl wij niet eens een rechtvaardige marktprijs krijgen voor onze landbouwproducten.’

Het Westen beschermt en subsidieert de landbouwsector, waardoor er overschotten ontstaan en de wereldprijzen voor koffie of katoen kunstmatig laag blijven. De huidige onderhandelingronde, oftewel de ‘ontwikkelingsronde’, moet leiden tot de afschaffing van Europese en Noord-Amerikaanse exportsubsidies, een vermindering van landbouwsubsidies en de afbouw van de invoertarieven voor producten uit het Zuiden.

Reacties