De wereld rookt steeds minder

10-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het afgelopen jaar daalde het aantal rokers in de VS met 8 procent. In de wereld als geheel doofde 3 procent definitief de sigaret.

In de VS is de afname het gevolg van een beter bewustzijn over de effecten van het roken op de gezondheid, de duurdere rookwaar, hogere belasting op sigaretten en de anti-rookcampagnes. Het is bijna a-sociaal een saffie op te steken.

Maar ook elders in de wereld dringt het besef door dat roken slechts is voor de gezondheid. Het gemiddeld aantal sigaretten per persoon daalde van 1027 sigaretten in 1990 (een historisch hoogtepunt) naar 915 in 1999: een afname van 11 procent. De trend is ook waarneembaar in landen waar traditioneel veel wordt gepaft, China, Japan en Frankrijk. In dit laatste land was de teruggang in tien jaar zelfs 19 procent.

Er zijn 25 kwalen bekend die in verband worden gebracht met roken, waaronder hartaanvallen en -ziektes, ademhalingsklachten, verschillende vormen van kanker en impotentie bij mannen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er wereldwijd 4 miljoen mensen per jaar door het roken. In de VS leggen elk jaar evenveel Amerikanen (400.000) het loodje als het aantal dat stierf in de Tweede Wereldoorlog.

In China ligt dat getal op tweeduizend per dag. Vergelijk het met vijf volle vliegtuigen die elke dag naar beneden storten, zonder overlevenden, aldus WorldWatch Institute.

Tot voor kort maakte de tabaksindustrie zich nog niet heel ernstig zorgen om de dalende trend. Zij konden uitwijken naar armere landen waar nog wel flink werd gerookt. Maar behalve de afname van het aantal rokers, zijn ook die landen bij Amerikaanse rechtbanken processen gestart tegen de tabaksindustrie om de kosten voor de gezondheidszorg te verhalen.

Reacties