De VS verdubbelen toegezegde hulp

20-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/ANP

Met de 10 miljard dollar willen de VS een bijdrage leveren aan plannen om de ontwikkelingshulp aan arme landen drastisch te verhogen. Deze week zijn in het Mexicaanse Monterrey regeringsleiders en ministers uit de hele wereld bijeen om te praten over de financiering van ontwikkelingshulp. Bush zal donderdag in Monterrey aankomen.

Mogelijk gaat het hulpprogramma al volgend jaar in, zo liet minister van Financiën Paul O'Neill dinsdagavond weten.

President Bush kondigde vorige week aan dat zijn regering vanaf 2004 5 miljard dollar extra aan de Derde Wereld verstrekt. In werkelijkheid gaat het om 10 miljard dollar: 1,67 miljard dollar in 2004, 3,33 miljard dollar het jaar erop en 5 miljard dollar in 2006.

De bijdrage is een poging om critici van het Amerikaanse ontwikkelingsbeleid de mond te snoeren. Velen vinden dat de VS veel te weinig geld vrijmaken voor hulp aan de armste landen.

Washington begroot jaarlijks 17 miljard dollar voor ontwikkelingshulp, maar dit maakt slechts 0,1 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) uit. Nederland zit op ruim 0,8 procent.

Reacties

Amerika’s oud-president Jimmy Carter, die ook in Monterrey aanwezig is om voor de mensenrechten in de Derde Wereld op te komen, verwelkomde de Amerikaanse verhoging, maar noemde de 10 miljard dollar een ‘druppel op een gloeiende plaat’.

George Soros, de man die van speculeren miljardair is geworden en dat geld nu aan goede doelen besteedt, bekritiseerde het ‘bedrieglijke’ voorstel van Bush over de extra miljarden de komende drie jaar. ‘… het start in feite pas in het fiscale jaar 2004,’ aldus Soros. ‘Het is zo gemaakt, dat het niets kost volgend jaar.’

Clare Short, de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, was positiever. Zij noemde het Amerikaanse besluit een ommekeer. De VS en de EU lijken in Monterrey een strijd te voeren over de hoogte van hun ontwikkelingshulp.

Europees commissaris Poul Nielson (Ontwikkeling en Humanitaire Hulp) becijferde dinsdag dat het Europese initiatief om in 2006 de hulp te hebben opgetrokken tot een gemiddelde van 0,39 procent van het BNP per jaar 7 miljard dollar extra oplevert.

Annan tevreden

In een persverklaring schrijft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan dat de top in Monterrey nu al successen heeft opgeleverd, dankzij de vergrote bedragen die de VS en de EU hebben aangekondigd.

Hij merkte wel op dat de bedragen niet voldoende zijn om alle problemen op te lossen. ‘Er is 50 miljard dollar meer nodig voor de ontwikkelingslanden, dat is het dubbele van wat nu is toegezegd,’ aldus Annan.

10 miljoen dollar voor Mexico

Bush is bovendien van plan om volgend jaar dertig miljoen dollar uit te trekken voor arme regio’s in Mexico, in de hoop dat de Mexicanen hun heil niet in de VS gaan zoeken. Volgens de Amerikaanse krant Washington Post zal Bush dit voorstel donderdag doen, bij zijn aankomst in Monterrey.

Sommige Mexicaanse autoriteiten en de Wereldbank zeggen dat het land echter in tien jaar tijd jaarlijks 20 miljard dollar nodig heeft om de emigratie tegen te gaan.

OneWorld Achtergrond: VN-Top over Financiering voor Ontwikkeling
De officiele website van Financing for Development
De officiele website van Financing for Development

Reacties