De volgende paus komt waarschijnlijk niet uit Afrika of Latijns-Amerika

04-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Helemaal kansloos zijn de kardinalen van Latijns-Amerika en Afrika niet volgens de pers. Veel kranten hebben de Nigeriaan Francis Arinze, de Hondurees Oscar Rodriguez Maradiaga en de Braziliaan Claudio Hummes hoog op hun lijstje met 'papabili' staan.

'Er zijn goede redenen om iemand uit Latijns-Amerika te kiezen', zegt Hugo Reynoso, de decaan van de theologische faculteit aan de katholieke universiteit van Quito in Ecuador. 'In geen enkel ander werelddeel leven meer katholieken. Voor de paus was Latijns Amerika het continent van de hoop.' In de 26 jaar die hij aan het hoofd stond van de katholieke kerk, bezocht Johannes Paulus II het continent 18 keer.

Toch acht Reynoso het 'erg onwaarschijnlijk dat één van onze kardinalen de volgende paus wordt'. Daarvoor is de invloed van de Europeanen en vooral van de Italianen in de katholieke hiërarchie volgens hem te groot. Van de 117 leden in het conclaaf dat straks de paus moet kiezen, komen er slechts 21 uit Latijns-Amerika. Europa stuurt 58 kardinalen naar het conclaaf, Italië alleen al 20.
 

Engagement

Als er verdeeldheid ontstaat tussen Italianen en de andere Europeanen en de ogen zich richten op Latijns Amerika heeft volgens Reynoso de Hondurese kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga de beste kaarten. Rodríguez is voormalig voorzitter van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie. Hij staat bekend als conservatief wat de leer van de kerk aangaat, maar zou open staan voor een kerk die een groot sociaal engagement aan de dag legt. De tweede kandidaat op het lijstje van Reynoso is Jorge Mario Bergoglio, een jezuïet en aartsbisschop van Buenos Aires.

De volgende paus zal hoe dan ook bijzondere aandacht moeten blijven besteden aan Latijns Amerika. De aanhang van de katholieke kerk loopt snel terug. In Brazilië bijvoorbeeld, met 100 miljoen gelovigen wereldwijd het belangrijkste katholieke bastion, verliest de kerk een half miljoen volgelingen per jaar. Alleen de bevolkingsgroei maakt het mogelijk dat de katholieke kerk in Latijns-Amerika in absolute cijfers nog groeit.

Islamkenner

Als vitaliteit van het geloof een criterium is, moet de volgende paus uit Afrika komen. Nergens groeit het katholicisme momenteel sneller dan op het zwarte continent. In 2003 nam het aantal gelovigen toe met 4,5 procent. Met 137,5 miljoen volgelingen is Afrika goed voor 13,2 procent van de katholieken in de wereld. Toch vaardigt Afrika, net als Azië, slechts elf kardinalen af naar het conclaaf.

De Afrikanen vestigen hun hoop vooral op de Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze, een naaste adviseur van de overleden paus. Hij is een kenner van de islam, wat in zijn voordeel kan spelen. Arinze is wel al 72. Hij is zeer conservatief en zal waarschijnlijk vasthouden aan het verzet van Johannes Paulus tegen abortus, contraceptie, het homohuwelijk en echtscheidingen.

Reacties