De tien rijkste Afrikanen

17-11-2011 Bron: OneWorld
De Nigeriaanse cementmagnaat Aliko Dangote (world Economic Forum)

Aliko Dangote, een Nigeriaanse cementmagnaat voert de lijst van rijkste Afrikanen aan die het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes samenstelde. Dagnoto heeft een geschat vermogen van 10,1 miljard dollar. Tweede op de lijst is de Zuid-Afrikaanse diamantkoning Nicky Oppenheimer met een geschat vermogen van 6,5 miljard dollar.
 

Forbes is bekend om zijn lijstjes met invloedrijke personen. Het is de eerste keer dat het blad een lijst met welvarende Afrikanen samenstelt. Het blad doet dit omdat het hiermee een statement wil maken over het toenemend belang van het continent. "Van Zuid-Afrika tot Marokko worden fortuinen vergaard met producten voor de Afrikaanse en de wereldmarkt", aldus de redactie.

Mijnbouwondernemer
Afrika begint weliswaar economisch steeds meer een partijtje mee te blazen, maar heeft nog een lange weg te gaan voordat het zich echt kan meten met de rijken der aarde. De totale welvaart van de veertig rijkste inwoners van het continent, 64,9 miljard dollar, is minder dan het gecombineerde fortuin van de rijkste Taiwanezen (92,7 miljard dollar).

Alleen mannen
Vrouwen hebben wat rijkdom betreft duidelijk nog een inhaalslag te maken. Alle veertig rijken die Forbes voor de lijst selecteerde zijn man.

Ook qua spreiding van landen is de lijst nog eenzijdig. In totaal zijn zes Afrikaanse landen vertegenwoordigt. Zuid-Afrika leverde de meeste namen voor de lijst, vijftien. Egypte staat op de tweede plaats met negen superrijken, gevolgd door Nigeria (acht) en Marokko (vijf).

Foto boven: De Nigeriaanse cementmagnaat Aliko Dangote, is volgens Forbes de rijkste inwoner van Afrika, (cc) World Economic Forum.

Marianne Wilschut

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere...

Lees meer van deze auteur >

Reacties