De Palestijnse raad roept onafhankelijkheid uit op 13 september

05-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De centrale raad, die fungeert als het parlement van de Palestijnse autoriteit, is sinds zondag bijeen om zich te beraden over de toekomst van het Palestijnse zelfbestuur.

Een Palestijnse functionaris deelde overigens wel mee dat 13 september een enigszins ‘flexibele’ datum is. ‘De verklaring kan eerder komen, als er een vredesakkoord met Israël is, of na 13 september, maar dan gaat het om dagen of weken,’ zei hij.

PLO-leider Arafat dreigt al jaren met het uitroepen van een onafhankelijke staat, of er nu een vredesakkoord ligt met Israël of niet. Hij kon er slechts ternauwernood en onder grote druk van de VS van worden weerhouden dit al op 4 mei 1999 te doen.

De Palestijnse staat zou het gebied moeten beslaan dat Israël op 4 juni 1967 veroverde: de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook.De hoofdstad wordt Oost-Jeruzalem.

Jeruzalem, eeuwige en ondeelbare hoofdstad
In de bezette gebieden wonen inmiddels echter tal van joodse kolonisten. Israël heeft gedreigd deze bezette gebieden te annexeren als de Palestijnse autoriteit zich onafhankelijk verklaart. Vooral het voornemen Jeruzalem tot hoofdstad van Palestina te maken is politiek buskruit. Israël beschouwt de stad als ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’ en heeft al meermalen aangekondigd tot het uiterste te gaan om deze status te verwezenlijken.

Bij het akkoord van Sharm el-Sheikh in september 1999 hebben Israel en de Palestijnse autoriteit afgesproken binnen een jaar, de termijn loopt tot 13 september, tot een definitieve vredesregeling te komen. Zo niet, dan behield Arafat zich het recht voor de onafhankelijkheid uit te roepen.

De Amerikaanse president Clinton sprak maandag telefonisch met de Israëlische premier Barak en met Arafat. Clinton wil beide hoofdrolspelers graag aan tafel krijgen in de VS om over een vredesregeling te spreken. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zou dat in juli en augustus kunnen gebeuren.

Washington hoopt in september de handtekeningen van de Palestijnen en Israeli’s onder een vredesakkoord te hebben. Het besluit van de Palestijnse autoriteit zet het vredesproces in ieder geval verder onder druk. Washington heeft zich bij herhaling gekeerd tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat.

Nieuws over de Palestijnse staat

Reacties