De helft van alle migranten is een vrouw

03-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Wereldwijd zijn er naar schatting 180 miljoen migranten. Volgens een recente studie van het in Chili gevestigde Demografisch Centrum voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Celade) is daarvan inmiddels de helft vrouw.

Vrouwen verlaten hun land niet langer alleen als echtgenote maar steeds vaker is het hun eigen keuze Steeds meer jonge opgeleide vrouwen zoeken avontuur en economische welvaart in andere landen. In meerderheid zijn de vrouwelijke migranten veelal moeders die bijvoorbeeld als inwonende huishoudelijke hulp in buurlanden meer kunnen verdienen.

Ook gewapende conflicten, armoede en natuurrampen, maar ook huiselijk geweld en vrouwenhandel zijn nog immer belangrijke oorzaken van migratie van vrouwen wereldwijd.

Economische uitbuiting

De studie gaat dieper in op de regionale migratie in Latijns- en Zuid-Amerika. Veel vrouwen dragen met hun werk in het buitenland bij aan het inkomen thuis, waar oma's of oudere zussen op de kleine kinderen passen. Hierdoor kunnen de vrouwen ook hun onafhankelijkheid van de eventuele mannelijke kostwinner versterken.

Toch schuilt in die ontwikkeling ook het gevaar van economische uitbuiting, waarschuwt de studie. Op de internationale agenda van de rechten van de vrouw zou voor de positie van vrouwelijke migranten meer aandacht moeten komen, omdat zij dubbel 'kwetsbaar' zijn; als vrouw én als migrant.

 

Latijns-Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse vrouwen verkiezen landen als de Verenigde Staten (75 procent), Spanje, Japan, Canada en Groot-Brittannië boven de buurlanden. Binnen Latijns-Amerika is Costa Rica de voorkeursbestemming. Chili is binnen Zuid-Amerika het meest in trek. Zo gaat zes op de tien Peruaanse vrouwen naar buurland Chili.

Celade

Reacties