'De fruitmand van exclusieve koffiesoorten is nog niet vol'

14-06-2006
Door: Mark van Kollenburg
Bron: OneWorld

 

Talloze kleine Nederlandse ondernemingen zoeken naar handel in ontwikkelingslanden. Sommigen houden daarbij oog voor mens en milieu. Van oliehoudende noot tot groen goud. Een serie.

Simons (35) is een gepassioneerde handelaar die Ethiopië afstruint op zoek naar nog betere koffiebessen. 'Koffiestruiken voelen zich thuis in het land, ze hebben nooit ziekten.' Ethiopië heeft de ideale omstandigheden voor hoogwaardige kwaliteit; goede grond, juiste geografische ligging en bergen. 'We halen koffie van 2300 meter hoog. Hoe hoger, hoe beter!'

Ethiopië produceert ongeveer 280.000 ton koffie per jaar. De helft exporteert het, de andere helft drinken de Ethiopiërs zelf op.

Trabocca verkoopt biologische- , Fair Trade- en 'gewone' koffiebonen aan branders als Starbucks en The Coffee Company. Van de 1500 ton koffie die het importeert uit Ethiopië is 90 procent gecertificeerd biologisch.

Naam bedrijf: Trabocca

Trabocca is eigendom van Menno Simons (35%) en The Organic Corporation (65%)
Bestaat sinds: 2004
Product: Biologische koffie

Waar: Ethiopië, Brazilië
Aantal werknemers bij start in Ethiopië: 1 (Menno zelf)

Aantal werknemers momenteel in Ethiopië: 6


Simons laat de biologische koffie (Yirgacheffe, Sidamo) certificeren door het Duitse label BCS Öko Garantie, een van de vele certificeringsinstanties in de wereld. 'Er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Waterbeheer gebeurt zodanig dat erosie wordt voorkomen. Vervuild water wordt opgevangen, alles moet kloppen', zegt Simons. 'Veel van de koffie wordt van oorsprong al biologisch geteeld.'

Met geld van onder meer het ministerie van Economische Zaken kan Simons de productie vergroten. Trabocca ondersteunt coöperaties van koffieboeren met trainingen en financiering van de machines die nodig zijn om de bonen uit de bessen te halen. Om een goede relatie met zijn leveranciers te houden, betaalt Simons 10 procent meer dan de conventionele prijs. Ook zorgt hij dat boeren direct betaald worden als ze hun oogst afleveren.

'We hebben zeven pulpmachines aangeschaft, die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook goedkoper in onderhoud. Bovendien vergroten zij de capaciteit zodanig dat de boeren alleen nog bij daglicht hoeven te werken. Het doorwerken 's avonds, bij slecht licht, ging nogal eens ten koste van de kwaliteit van de koffiebessen.'De coöperaties betalen de machines in termijnen af en zijn na tien jaar eigenaar.

 
Belangrijkste obstakels:

1. 'Afrika', zucht Simons. 'Bureaucratie bij banken, lokale overheid, de haven. Een voorbeeld: Ik wilde eens twee soorten van twee leveranciers in een container verschepen. Ik heb twee contracten opgesteld, waarin ik dat duidelijk heb vermeld. Ik heb geloofsbrieven overlegd, waarin ik dat ook nog eens duidelijk heb beschreven. Staat er uiteindelijk in het verschepingsadvies dat de lading in twee containers gaat met in elk van de container de helft van elke soort. Een zo'n container kost 5000 dollar. Dus zo 5000 dollar weggegooid. Dat is deels onkunde, deels gebrek aan controle.'

2. Transport. De haven van Djibouti is zo verschrikkelijk corrupt, ik wil alles geregeld hebben voordat ik daar kom. Nu wordt koffie vervoerd in jutezakken van 60 kilo. Die zakken maken een lange reis, per schip bijvoorbeeld door drie klimaatzones heen. Daaronder lijdt de kwaliteit.

Ik heb nu een vacuümmachine in Ethiopië, waarmee ik ongebrande koffie vacuüm kan verpakken in dozen van 12,5 kilo. Het is een test. Het is nog maar de vraag of ze makkelijker zijn in het vervoer, want ze zijn er niet aan gewend. Met die zakken werken ze al decennia.'

 

Grootste kansen:

'Ik wil dat deze kleine 'passiemarkt' verder groeit. Ik wil de fruitmand verder aanvullen en nog meer naam krijgen als Ethiopië-expert en exotische koffie-expert. Het zijn niet de makkelijkste landen die de mooiste koffie hebben.

 

trabocca 6 koffiiewerkers heuvels

Trabocca

Reacties