De 'Andere WK-Finale': Bhutan thuis tegen Montserrat

31-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Onder het motto 'small is beautiful' wil initiatiefnemer Matthijs de Jongh van bureau Kesselskramer een tegenwicht bieden aan het commerciële circus rondom het WK.

De door de FIFA geautoriseerde wedstrijd is vooral een culturele ontmoeting en gaat niet over winnen of verliezen, vandaar 'de andere finale'. Maar ook al is winnen niet het belangrijkste, de wedstrijd op 30 juni laat natuurlijk wel zien wie écht op de laatste plaats staat.

Buitenlandse bedrijven zijn de belangrijkste financiers van de bijzondere wedstrijd. Het was volgens De Jongh lastig om geldschieters te vinden in Nederland, want 'er hangt een pessimistische sfeer rond voetbal in Nederland door het WK'.

Cricket en boogschieten

De vraag is hoe blij de landen zelf zijn met de idealistische voetbalwedstrijd. De favoriete sport van Montserrat is namelijk cricket, die van Bhutan boogschieten.

De Jongh: 'Het duurde even voordat de landen de schoonheid van het idee inzagen.' Bhutan had bijvoorbeeld geen flauw idee waar Montserrat lag, maar de beide landen zijn inmiddels enthousiast hun ontmoeting aan het voorbereiden.

De vriendschappelijke wedstrijd zal plaatsvinden in Bhutan, hoog in de bergen waar het lastig is te leren voetballen. Montserrat, bekend van zijn vulkaan, wil laten zien dat ze net zoveel van voetbal houden als Brazilië.

De voetbalbond in Bhutan vindt het ook een mooie kans om wat hoger op de FIFA-ranglijst te komen. De wedstrijd moet echter vooral een prachtig voorbeeld zijn hoe totaal verschillende culturen verenigd worden door voetbal.

Reacties