Data

Data – Toen Samsung besloot 4,3 miljoen Galaxy Note 7’s te vernietigen, verzette Greenpeace zich tegen dit besluit. Met succes.
Mosul
Actueel – Psychische hulp voor de oorlogskinderen van Mosul is hard nodig
Banen voor jongeren
Data – Het percentage jeugdwerkloosheid in Afrika daalt nauwelijks terwijl Afrikaanse economieën groeien. Hoe kan dat? Wij doken de cijfers in.
Verslag – Iedere dag vluchten er mensen uit Zuid-Sudan naar oeganda. Soms honderden, soms duizenden. Atjoni is één van hen.
Bossen
Data – Vandaag is de Internationale dag van het Bos. Hoe staat het er eigenlijk voor met de bossen wereldwijd?
 Zes vrouwen lopen naar het gemeentehuis van New York om te protesteren tegen politiegeweld dat tijdens de stakingen van 1909 plaatsvindt
Data – Mannen en vrouwen zijn nog altijd niet elkaars gelijken en dat moet volgens de VN veranderen. Hoe gaat het internationaal met gendergelijkheid?
Ethiopische nomadevrouw met haar dochter
Data – Volgens de Verenigde Naties stijgt het aantal klimaatvluchtelingen snel. Hoe ziet de toekomst van deze mensen eruit?
Hans Rosling
Interview – De Zweedse prof Hans Rosling maakte statistiek toegankelijk. Hij was positief:"In de afgelopen 15 jaar is extreme armoede met de helft afgenomen"
Interview – Populisme heeft niet alleen met Trump te maken. Ook in Nederland komt het woord steeds meer voor. Maar weten weten we eigenlijk wel wat het betekent?
Koenders op bezoek bij zijn malinese collega
Actueel – Een dag nadat Koenders een deal sloot met Mali ontstond er ophef over het woord 'akkoord'. Vanwaar de gevoeligheid?
Actueel – Melkveehouders en biologische boeren zijn niet blij met de nieuwe wet die ze boven het hoofd hangt. Vanaf volgend jaar moeten ze minder koeien houden.
Sign: Know your HIV status in Zambia, Africa
Actueel – Vooral meisjes en jonge vrouwen zullen hier de dupe van zijn, zo blijkt uit het rapport van One Campaign.
Nederlandse vrouwen verdienen minder en krijgen vaker met meer geweld te maken
Visualisatie
Actueel – We hebben het in veel opzichten goed in Nederland. Maar wanneer het op de man-vrouw verhoudingen komt, scoren we relatief slecht.
Rapport Milieudefensie over veevoer
Actueel – Nederland importeerde in 2015 alweer meer foute soja.
Onderneemster op een markt in Noord-Uganda, foto Pete Lewis/DFID
Data – Scherpere inspecties in kledingfabrieken in Bangladesh en noodhulp voor 2,2 miljoen mensen in Syrië. Dit deed Nederland in 2015.
Het is feest!
Data – Data bieden perspectief en oplossingen, maar kunnen ook misleidend zijn.
Daling extreme armoede hangt af van ongelijkheid
Visualisatie
Data – Extreme armoede blijft dalen, maar de Wereldbank waarschuwt: aanpak ongelijkheid is ook nodig.
Visualisatie
Data – Opwarming van de aarde maakt het steeds lastiger voor boeren wereldwijd om koffie te verbouwen.
De invloed van buitenlandse bedrijven op ons belastingklimaat
Transparatie
Opinie – Bepalen wij zelf ons belastingbeleid? Of laten we ons door mulitinationals onder druk zetten? En hoe transparant is dat? Anne Scheltema reflecteert.
Nederland zelf de grootste ontvanger van eigen ontwikkelingsgeld
Data
Data – Meer dan een vijfde van het Nederlandse ontwikkelingsgeld (ODA) ging in 2015 naar de eigen schatkist.
djibouti kaart
Onderzoek – Sinds 2010 maakte geen hulporganisatie melding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Djibouti en de verergering van mensenhandel daardoor.
Blog – Verkopers van kostbare kunst, snelle auto’s en exorbitante villa’s mogen zich weleens afvragen waar het geld van hun klanten eigenlijk vandaan komt.
Blog – Gewone Mozambikanen worden de dupe van wat ook wel ‘een van de grootste oplichtingen in de geschiedenis van Afrika’ wordt genoemd.
DataSelfie
Data – Een kijk in de wijk: wat zeggen de cijfers over jouw buurt? OneWorld Data zocht het uit.
Starbucks ontvangt veel kritiek vanwege hun legale belastingontwiking
Data – Het ljkt ingewikkeld, maar de gevolgen van belastingontwijking zijn eenvoudig samen te vatten. Dit is waar het op neer komt.
Abonneren op