‘Daling hulp en handel zorgen voor Afrikaanse economische neergang’

11-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens het rapport African Development Indicators 2002 bedroeg de officiële ontwikkelingshulp (ODA) richting sub-Sahara Afrika zo’n 12,3 miljard dollar in 1999 tegen 17,2 miljard dollar in 1990.

Niet alleen daalt de hulp aan Afrikaanse landen die in een burgeroorlog verwikkeld zijn, ook de hulp aan landen met een goed bestuur is aan het verminderen.

Zo daalde de ODA aan Ghana met bijna 100 miljoen dollar tussen 1998 en 1999. Kreeg Mozambique in 1998 nog iets meer dan een miljard dollar aan buitenlandse hulp, in 1999 daalde dat tot 804 miljoen dollar.

Markten open

Volgens de Wereldbank moeten rijke landen behalve het verhogen van de officiële hulp ook hun markten meer opengooien voor producten uit Afrikaanse landen.

‘Het toenemende aantal werklozen in Afrika heeft nu banen nodig. Die banen kunnen snel gecreëerd worden in de landbouwsector,’ zo vermeldt het rapport.

Onderzoekers van de Wereldbank zeggen dat katoenexporteurs uit West- en Centraal-Afrika hun inkomsten met 250 miljoen dollar per jaar kunnen zien groeien als de Verenigde Staten stoppen met het subsidiëren van de eigen producenten. De VS zijn de ’s werelds grootste katoenproducent.

Marktprijzen

In het oogstseizoen 1998 en 1999 subsidieerden acht rijke landen hun landbouwindustrie met 5,4 miljard dollar. De Verenigde Staten namen daarvan twee miljard dollar voor hun rekening. Zulke subsidies hebben de wereldmarktprijzen voor katoen met bijna eenderde omlaag gebracht ten opzichte van 1990.

De Wereldbank rekende voor dat de regeringen van West- en Centraal-Afrikaanse landen jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen dollar in hun katoenindustrieën steken. Dat geld zou eigenlijk gebruikt moeten worden voor onderwijs, gezondheid of bijvoorbeeld het aanleggen van wegen, aldus de bank.

Irungu Houghton van de maatschappelijke organisatie ActionAid vindt de redenatie van de Wereldbank simplistisch en wijst erop dat de bank zo zaken rond economische diversificatie negeert. ‘Volgens de visie van de Wereldbank liggen de problemen van Afrika louter aan hulp en handel.’

Reacties