<i>Dagboek Zimbabwe V: vrees voor voedseltekorten en terreur</i>

14-03-2002
Door: OneWorld Redactie

De teerling is geworpen!

Het regime van Mugabe heeft de verkiezingen gewonnen. Gewonnen? De cijfers zijn gemanipuleerd, er moeten veel meer mensen gestemd hebben. Maar die stemmen zijn verdwenen.

Het ziet er slecht uit voor het land, voor de bevolking en voor ons gezinnetje. Honger, onderdrukking en onrecht zal de komende maanden zijn tol eisen en ik vermoed dat er een verandering zal komen.

Voedseltekorten

Dinsdag moesten we weer de voedselvoorraad aanvullen want het te vroege eetfestijn van het weekeinde had ongemerkt een behoorlijk gat geslagen in de voorraadkast (wat wil je met 12 hongeringe monden!).

De tekorten in de supermarkten worden merkbaar: er was geen suiker, geen olie, geen coca-cola, geen maïsmeel en geen kip. Op weg naar huis zagen we een man met twee kilo suiker op zijn hoofd lopen en we vroegen hem waar hij dat gekocht had. Wij waren onder de gelukkigen die toch nog vier kilo suiker konden krijgen (twee kilo per persoon).

De landbouwproductie ligt totaal in de vernieling en tot overmaat van ramp is er dit jaar een aanhoudende droogte die de oogst tot nul heeft gereduceerd.

Begrafenisstemming

Vandaag, woensdag, heerst er een begrafenisstemming op kantoor, en ook bij twee andere bedrijven – waar ik langs moest - heerst er ongeloof en verslagenheid. Bij ons op kantoor had de koffiedame tranen in haar ogen en ze vroeg zich terecht af hoe het nu verder moet.

Ikzelf zal binnen een paar maanden het land uit moeten want mijn werkvergunning als landbouwvoorlichter loopt af en ik heb geen nieuwe projecten hier. De huidige regering wil niet door een witte man verder op weg geholpen worden om een gezonde en duurzame landbouw op te zetten. Het lijkt wel of zij liever onwetend blijven over de mogelijkheden van een landbouw die niet afhankelijk is van dure chemische hulpmiddelen.

Mijn moeder zei altijd al: ‘Het paradijs bestaat niet’ en ik zal over enkele maanden toch de plaat moeten poetsen.

Terreurbewind

Vanmiddag reed ik door het centrum van de stad en het leek rustig maar in de oudste wijk van de stad Mbare zijn volgens geruchten vijf mensen gedood tijdens protesten. De burelen van de oppositiepartij MDC in Harare zijn vanochtend vroeg (vóór de uitslag) door de politie binnengevallen en alle administratie is meegenomen.

De steden die in korte tijd echte bolwerken van de MDC zijn geworden, zijn vanochtend door het leger omsingeld: Bulawayo en Gweru. Harare niet. Geen nieuws heeft ons verder bereikt uit die steden. Ik zal morgenochtend wat mensen bellen om meer te weten te komen.

Ik vrees dat het regime snel alle oppositie achter de tralies zal zetten en een terreurbewind zal ontketenen. Regeringsaanhangers geloven dat de internationale gemeenschap nu wél met hulp komt, immers, de verkiezingen zijn ‘toch’ rustig en zonder bloedvergieten verlopen....

Reacties