<i>Dagboek ICT in Afrika (slot): Back to Uganda</i>

14-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: Arthur Graaff

Tot slot van deze ict-columns wat gevarieerd nieuws, om een beeld te geven waar Uganda nu staat. De president is naar Amerika, want Uganda steunt Bush tegen het terrorisme. Kardinaal Wamala van Uganda heeft zondag een mis opgedragen op 'death row', en daarna met de ter dood veroordeelden gesproken. Hij benadrukte volgens de krant dat geen enkel mens het recht heeft een ander te doden. Bush heeft heel wat doodvonissen bekrachtigd.

Een voormalige hindoepriester heeft een moord beraamd. Zijn lange gevangenisstraf, opgelegd door een vrouwelijke rechter, is bekrachtigd door Hoge Raad. Een andere vrouw heeft zichzelf op haar balkon opgehangen.

Even iets over mobiel. De drie netwerken, Celtel, Mango en MTN hebben samen 3 miljoen gebruikers op een bevolking van 22 miljoen. Ik heb voor mijn GSM een simkaart gekocht voor 7,50 euro en heb nu een Ugandees nummer voor een week. Bellen vanuit Nederland kost ongeveer 18 euro per minuut. Op mijn zoektocht naar een simkaart stond bij de grootste provider, MTN, een rij van vijftien mensen. Dan maar Mango, ernaast. Het is niet aan te slepen.

Ik wilde bij Mango met dollars betalen, wat eigenlijk niet kon, dus bood ik een dollar extra voor de moeite. 'Maar dan buit ik u toch uit,’ zei de verkoper. Ik weer: 'Nee, nee, buit maar uit, ik bied het toch zelf aan? Geef me dan maar wat meer wisselgeld.' 'Vooruit dan maar,' zei hij. Eindelijk twee kwaaie Ugandezen gezien toen een bromscooter van het taxi-type een voetganger bijna aanreed. Maar verder is vrijwel zonder uitzondering iedereen steeds vriendelijk en goedlachs.

Ben 'my brother' genoemd door de minister van Energie, ook nog hardop tijdens een officieel diner. Daar werden computers aan lokale dansprojecten aangeboden in een nieuw openluchttheater. Zoals de meeste balletten ook hier steeds een variatie zijn op 'en de man die zoekt een vrouw'. Maar dan in Afrikaanse kostuums en behoorlijk ontspannen, hoewel niet zonder trots of vakmanschap gebracht. En ook nog met humor.

Er werden veel draaiende damesbillen aan het publiek getoond. Alleen duurde het meer dan drie uur. Zoals overal lijken ook deze dansers de opgewekste mensen van de wereld - die krijgen steeds zo'n stoot adrenaline en zijn dagelijks bezig iets moois te maken. Aan het eind werden dan de computers uitgereikt.

Het populairste straatwapen in de bewakingssector (net zo booming als ict) is de pump gun zonder schouderkolf, oftewel riot gun, met kogels van zo'n centimeter doorsnee. Ik denk dat het geschikt is om een olifant mee neer te leggen - maar dan wel van dichtbij en dat is weer lastig.

De bewakingsploeg van vier man aan wie ik 's avonds om tien uur in het centrum de weg naar mijn hotel vraag, heeft ze, net als ongeveer de helft van alle andere bewakers bij banken, juweliers en benzinepompen. Of bij supermarkten en telefoonwinkels.

Ze bieden aan me in hun pick-up naar mijn wat afgelegen hotel te brengen, tegen een redelijke vergoeding. We keuvelen onderweg gezellig, en ik heb er weer een nieuwe vriend bij in de persoon van patrouilleleider Denis, compleet met mobiel nummer. Zelden, nee nooit, ben ik zo veilig thuisgekomen.

Mail rechtstreeks met Arthur Graaff of met redactie

Website over de Wereldtop voor de informtiemaatschappij

Reacties