<i>Dagboek ICT in Afrika (2): Back to Uganda</i>

04-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Heb in Kampala kennisgemaakt met Dr. Creflo A. Dollar. Jawel, Dollar. Zijn website heet www.creflodollarministries.org voor wie het niet gelooft en hij draagt een prachtig pak, hoewel met erg brede schouders en naar schatting maat 57 plus.

Dr. Creflo is ernstig, indringend, maar doet niet de gebruikelijke calls & answers, om zijn publiek op te zwepen. Hij beheerst een uur of twee kanaal 27 van de Oegandese kabeltv. Een bijzondere dag, dinsdag, voor gelovigen in de USA zowel als in Oeganda ? en ook nog om dezelfde reden. Daarover direct meer.

Dr. Creflo is niet alleen. Er is op kanaal 27 ook een vrouwelijke Amerikaanse voorgangster, die echter in Oeganda zelf woont. Zoals de meeste nieuwkomers in het geloof in dit land staat ook zij achter de Pinksterbeweging, de vorm van simpel en actief christendom die me wel aanspreekt. Ook in Nederland is dat momenteel de snelstgroeiende groep.

Zoete aardappel

In het kader van het ICT-project van HIVOS en IICD waren we gisteren in een piepklein dorp, drie of vier uur buiten Kampala, over zandwegen met de F1-bus. Daar verbouwen ze een nieuwe zoete aardappel, met dank aan ontwikkelingshulp. Maar voordat ze ons uitleg en eten gaan geven, gaan we even bidden. Iedereen doet mee, ook de bezoekers uit de tien andere Afrikaanse landen, en zeker de Oegandezen. Het land is voor tweederde christelijk.

Vanaf de andere kant van de wereld legt tv-dominee Joël uit hoe je via het geloof van creditcardschulden af kunt komen. Misschien zou het handiger zijn als hij de ploeterende huisvrouwen in Oegandese dorpen kan uitleggen hoe je aan die schulden kunt komen.
Op kanaal 27 is er ook nog KTC, Kids Ten Commandments, en pastor John Hagee over het Onze Vader ? voor een dollar of zestig is zijn serie te koop, eveneens met de creditcard. In Oeganda is er kennelijk belangstelling voor deze vorm van content.

Vandaag, dinsdag, openen de twee landelijke Oegandese kranten allebei met het nieuws over de net benoemde homoseksuele Anglicaanse dominee. De meeste Oegandezen die ik ernaar vraag, reageren met afschuw, iedereen weet ervan. De wereld is een global village, maar nog niet helemaal gelijk.

Mail rechtstreeks met Arthur Graaff of met redactie

WSIS

Reacties