Cubaanse ambassadeur verbiedt debat Utrecht

04-05-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het debat op 8 mei, georganiseerd door debatcentrum Tumult in opdracht van Pax Christi, wordt nog wel gehouden, maar op een andere plek.

De ambassadeur van Cuba meldde zich vorige week bij de organisatie van het festival. 'De ambassade vond het debat niet passen bij het culturele programma', zegt Danielle Arets van debatcentrum Tumult.

Als het door zou gaan, zou Cuba de vertoningsrechten voor de Cubaanse films intrekken en zou de Cubaanse juryleden de toegang tot Cuba worden ontzegd. 'Toen hebben we pragmatisch gekozen het debat te verplaatsen', aldus Arets. Het debatcentrum wilde het het festival niet aandoen dat eenderde van het filmprogramma zou sneuvelen.

Tumult heeft het debat nu verplaatst naar Café Oosterkade, op nog geen 300 meter van het Louis Hartlooper Complex waar het festival wordt gehouden. 'We hebben van de nood een deugd gemaakt en er een hele Cubaanse avond van gemaakt, met na het debat een Cubaans feestje. Iedere bezoeker krijgt een gratis Cuba Libre, dat vinden we wel een mooi symbool.'

Het debat wordt ingeleid door Roman Colas, oprichter van een organisatie voor onafhankelijke bibliotheken in Cuba. Onder leiding van journalist John Jansen van Galen debatteren: Marianne Moor van Pax Christi; Kees van Kortenhof, St. Glasnost in Cuba; Desanne van Brederode, schrijfster; Bart Dekkers, Gemeenteraad Alphen aan de Rijn voor Groenlinks. Aanvang 19.00 uur.

Reacties