Cuba wel, China niet veroordeeld

19-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: Doris

In een resolutie wordt ook de onderdrukking van religieuze groeperingen op Cuba gehekeld. De veroordeling werd gesteund door 21 landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Chili, El Salvador en Guatemala. De landen van de Europese Unie, die ook voor de resolutie stemden, zeiden overigens het te betreuren dat geen melding wordt gemaakt van de Amerikaanse boycot tegen Cuba.

De anti-Cubaanse resolutie was ingediend door Tsjechië. De Cubaanse autoriteiten hebben in reactie daarop een grote protestdemonstratie georganiseerd bij de Tsjechische ambassade in Havana.

China kwam er beter van af. De VN-mensenrechtencommissie sprak over dit land geen veroordeling uit.

De Verenigde Staten hadden op de jaarvergadering in Geneve een resolutie aangekondigd waarin de Chinese onderdrukking van dissidenten en de vervolging van religieuze minderheden wordt veroordeeld. Maar net als in de afgelopen jaren kreeg Peking voldoende steun om te verhinderen dat zo'n Amerikaanse resolutie in stemming wordt gebracht. 22 landen, waaronder Rusland, Cuba, India, Indonesië en Pakistan, stemden tegen. Achttien waren voor en twaalf onthielden zich van stemming.

Verder steunde de VN-mensenrechtencommissie een resolutie van de VS die de autoriteiten van Klein Joegoslavië veroordeelt voor onderdrukking van de oppositie en de media. Ook resoluties tegen Irak, voor executies en martelingen, en Birma, onder andere voor dwangarbeid, werden aangenomen.

Reacties