Achtergrond

Zo reageren getroffen landen op Trumps nieuwe Axis of Evil

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mensen uit de landen die onder het inreisverbod van Donald Trump vallen, hebben “nul Amerikanen gedood op Amerikaans grondgebied in de laatste 40 jaar”, aldus de Amerikaanse denktank Cato Institute.

Sterker: de terreuraanslagen van 9/11 zijn gepleegd door Saoedi’s, een Egyptenaar, een Emirati en een Libanees, landen die allemaal niet onder de zeven moslimlanden van Trump vallen. Longterm bondgenoten zoals Saoedi Arabie en Egypte zijn uitgesloten. Wat is de stemming in de getroffen landen, en de moslimlanden die de dans ontsprongen zijn? Arabist Rena Netjes peilt de reacties.

Iran

De Iraanse premier Hassan Rouhani was gematigd in zijn reactie op twitter: “Laten we naburige culturen helpen, en geen muur bouwen tussen naties. Laten we niet vergeten wat er is gebeurd met de Berlijnse Muur”.

De minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, reageerde wat feller, ook via tweets: “Collectieve discriminatie helpt het rekruteren van terroristen door het uitdiepen van de scheidslijnen die ook door extremistische demagogen worden gebruikt om hun rangen te vullen” en “De MoslimBan zal worden genoteerd in de geschiedenis als een grote cadeau voor extremisten en hen die hen steunen”. Vervolgens: “Anders dan de VS, is ons besluit niet retroactief. Iedereen met een geldig visum zal van harte verwelkomd worden. ”

En Irak, ook getroffen door het verbod

De cijfers laten zien dat vooral Syrische vluchtelingen zullen worden getroffen door het verbod, daarna Iraakse. Het Iraakse parlement besloot om dezelfde maatregelen in te stellen voor Amerikanen die naar Irak willen. Alhoewel het niet duidelijk is of dit ook voor militair personeel geldt. Amerikanen adviseren en trainen het Iraakse leger, het lijkt daarom niet erg waarschijnlijk dat Irak die hulp terugschroeft. De Iraakse regering houdt zich wat op de vlakte, maar zal moeilijk om het besluit van het parlement heen kunnen. De Iraakse premier Haidar Abadi, die zelf gestudeerd heeft in het VK, hoopt op redelijkheid en een oplossing van de Amerikanen.

Ondertussen vond de invloedrijke sjiitische geestelijke Moqtada al Sadr zondag dat Amerikaanse burgers Irak moeten verlaten. De complottheorien vliegen ook alweer rond. In een video vertelt sjiitische leider Muqtada Al-Sadr dat Trump “slechts een stuk op een schaakbord is, zonder invloed op het vooraf vastgestelde Amerikaanse beleid. Ik zie hem als een pion. Hij stelt niets voor. Hij kan alleen maar het vooraf vastgestelde beleid uitvoeren. Als hij moedig is, en tegen het Amerikaanse vastgestelde beleid in wil gaan, zal dat zijn zelfmoord zijn.”

Egypte – niet getroffen door het verbod

CNN en andere Amerikaanse media verbazen zich over het feit dat de landen die de meeste anti-VS terroristen hebben voortgebracht, zijn  uitgesloten van de lijst: Saoedi Arabie en Egypte. Omdat die dictaturen nauwe bondgenoten zijn van de VS, naar alle waarschijnlijkheid.

Niet alleen moslims worden geraakt door Trumps verbod. Op zondag werden twee Syrisch christelijke families na aankomst op de luchthaven van Philadelphia teruggestuurd.

Trump heeft relatief veel supporters in Egypte. Dat komt vooral doordat de media en officials het volk daar met regelmaat vertellen dat Obama een Moslim Broeder, ofwel terrorist, is en dat Obama’s broer lid van al-Qaida is. En Hillary Clinton zou IS hebben opgezet om de coupvolutie van 30 juni 2013, waarbij Sisi de macht greep, teniet te doen. Ook de Azhar sheikh Ahmed al-Tayyeb en de Koptische Paus Tawadrous gaan daar volledig in mee.  [De Azhar is voor de Soennitische Islam wat het Vaticaan voor de Rooms-katholieke Kerk is.]

In een video in dit blog van de Egyptische blogster Zeinbobia zegt de vorige minister van Egypte Gaber Asfour dat Hillary Clinton IS heeft opgericht. Deze voorstelling van zaken wordt door een aanzienlijk deel van de officials en het volk geloofd. Sisi was er dan ook als de kippen bij om Trump te feliciteren met het presidentschap.

De inreisrestricties voor zeven moslimlanden stuiten toch ook hier op kritiek. Alleen al omdat het niet zeker is of Egypte zelf misschien ooit wordt toegevoegd aan de lijst van Trump. De nauwe banden die de VS en Trump onderhouden met het Egyptische regime en Sisi, hun beider steun voor Poetin, hun beider haat voor de Moslim Broeders, en last but not least Trumps zakelijke belangen in Egypte, zorgen ervoor dat zo’n ban niet erg logisch lijkt. Egypte staat hoog op de lijst van greencard aanvragers. Politiek analist en voormalig liberaal parlementslid Amr al-Shobaki bekritiseerde Trumps restricties voor migranten in de Egyptische krant al-Masry al-Youm.

Hij beweert dat Trumps politieke visie neerkomt op het idee dat immigranten de oorzaak zijn van alle problemen waar de VS mee te maken heeft.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons