Achtergrond

Weinig aandacht voor bloedbad Boko Haram buiten én binnen Nigeria

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De aanval van Boko Haram vorige week op de Nigeriaanse stad Baga is de op één na dodelijkste terroristisch aanval in ooit, alleen bij de aanslagen van elf september 2001 in de Verenigde Staten waren meer slachtoffers te betreuren. Een Nigeriaanse aartsbisschop verwijt de wereld niet genoeg aandacht te hebben voor de opmars van Boko Haram, meldt de BBC.  Maar ook in Nigeria is er relatief weinig ophef over het bloedbad.

Het gebrek aan aandacht en hulp uit de internationale gemeenschap is aartsbisschop Ignatius Kaigama een doorn in het oog. De energie en felheid waarmee landen verleden week op de aanslagen in Parijs reageerden  mist hij als het om het geweld van Boko Haram gaat.

De president maakte geen woord vuil aan de aanslagen in zijn eigen land

Veruit de meeste aandacht ging vorige week inderdaad uit naar de gebeurtenissen in en om Parijs. Volgens The Guardian komt dat voor een deel door de afwezigheid van journalisten in het gevaarlijke noorden van Nigeria, maar is de belangrijkste oorzaak een gebrekkige interesse van de media in Afrikaanse aangelegenheden. Veel pers vindt het Westen gewoonweg belangrijker.

Maar gek genoeg houden ook in Nigeria de Parijse aanslagen de politieke gemoederen meer bezig dan de slachting binnen eigen grenzen. President Goodluck Jonathan sprak bijvoorbeeld zijn afschuw uit over de aanslagen in Frankrijk zonder een woord vuil te maken aan de aanslagen in zijn eigen land. Het leger ontkent tegenover de Nigeriaanse krant Premium Times zelfs dat er meer dan 150 doden zouden zijn gevallen.

Volgens media-analist Ethan Zuckerman is de Nigeriaanse president terughoudend in bespreken van Boko Haram. “Het zal kiezers eraan herinneren dat het conflict is geëscaleerd tijdens zijn presidentschap, dat hij niet in staat is geweest de terreur een halt toe te roepen in eigen land.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons