Achtergrond

VN vinden geen geld voor Jemen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De situatie is zeer ernstig, met name in Aden", zegt Teresa Sancristóval van de Jemen-eenheid van Artsen Zonder Grenzen (AzG). De hulpverlener keerde onlangs terug uit het land.

"De mensen durven amper nog uit hun huizen te komen. Sluipschutters schieten vanaf de daken van de ziekenhuizen en ziekenwagens kunnen niet voorbij de frontlinie komen. Enkele dagen geleden raakten bij gevechten nog 250 mensen gewond in Aden, en in de hoofdstad Sanaa raakten 80 burgers gewond door bombardementen."

Hoofdstad zonder water
Eind juli heroverden coalitietroepen het havengebied en de belegerde stad Aden in het zuiden van Jemen op de sjiitische Houthi-rebellen. De bevolking kon weer even ademhalen, maar de stad is verwoest.

Verwacht wordt dat Sanaa straks de eerste hoofdstad ter wereld is zonder water

"De impact van dit conflict reikt verder dan de bombardementen of de beschietingen", zegt Sancristóval. "De situatie wordt elke week erger en treft de bevolking op verschillende niveau's. Verwacht wordt dat Sanaa straks de eerste hoofdstad ter wereld is zonder water. En als er iets is dat een bevolking raakt, dan is het wel waterschaarste." De prijs voor water verdubbelde sinds vorige maand. Veel gezinnen geven momenteel een derde van hun inkomen uit aan water. 

Door het gebrek aan water laten ook de sanitaire omstandigheden te wensen over. Daardoor breken er ziektes uit. De hulporganisatie Mercy Corps spreekt over 8.000 gevallen van dengue – knokkelkoorts – in Aden en rapporteert ook gevallen van tyfus en malaria.

'Aden is verwoest'
Sinds de door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie vijf maanden geleden begon met luchtaanvallen op de Houthi's, zijn 4.000 mensen gedood. Ook raakten 19.000 mensen gewond en sloegen 1,3 miljoen Jemenieten op de vlucht.

"Aden is verwoest na drie maanden van geweld", zei VN-ondersecretaris-generaal van Humanitaire Zaken Stephen O'Brien onlangs in een briefing aan journalisten. "De infrastructuur is compleet verwoest, inclusief scholen, ziekenhuizen en wateropslagplaatsen. Zelfs een kleuterschool werd het doelwit van een aanval. Daar waren elf slachtoffers te betreuren."

Gebrek aan geld
Het gewapende conflict speelt zich af tussen twee facties die allebei claimen de regering van Jemen te vormen. Aan de ene kant staan de Zuidelijke separatisten en het deel van de strijdkrachten dat loyaal is aan de regering van Abd Rabbuh Mansour Hadi. Hij werd verdreven naar Aden. Aan de andere kant staan de Houthi-strijders en strijders die loyaal zijn aan de vorige president, Ali Abdullah Saleh.

Er is 1,6 miljard dollar nodig, waarvan slechts 18 procent binnen is gekomen

"Van april tot juli kregen zeven miljoen mensen al een of andere vorm van ondersteuning", zegt O'Brien. Maar, geeft hij aan, er is nog steeds een gebrek aan geld om de crisis in Jemen het hoofd te kunnen bieden.

"Donoren hebben niet voldoende gereageerd op ons verzoek om de humanitaire crisis in dit land aan te pakken. Volgens het Yemen Humanitarian Response Plan is 1,6 miljard dollar nodig. Daarvan hebben we slechts 18 procent ontvangen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons