Achtergrond

Vluchtelingen redden Koerdische economie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met bijna twee miljoen vluchtelingen op een bevolking van vijf miljoen heeft de Koerdische Regio van Irak een zware taak om alle monden te voeden en iedereen onderdak te bieden.

Vluchtelingen kunnen worden beschouwd als loden last

Temeer, omdat Koerdische strijders, de peshmerga, al een jaar in oorlog zijn met de moslimgroep ISIS. Dat slokt overheidsgelden op en heeft invloed op de slagkracht van de autoriteiten. Tel daar de recessie bij op die de economische boom van de afgelopen vijf jaar beëindigde, en je hebt een situatie waarin vluchtelingen kunnen worden beschouwd als loden last. Een groep die de Koerdische Syriërs, de yezidi’s en de Iraaks-Arabische met de nek aankijken. 

Economisch profijt
Toch is dat niet zo. Ondanks de grote aantallen mensen in tientallen kampen, de jongetjes die bij de stoplichten ongevraagd je autoruit wassen en de bedelende moeders in de hitte met baby’s op de arm. Ik ontken niet dat er spanningen zijn, maar die zijn momenteel beheersbaar.

Een recentelijk onderzoek toonde in Libanon aan dat vluchtelingen ook profijtelijk kunnen zijn voor de economie. Dat kwam vooral doordat de voedselbonnen van hulporganisaties bij plaatselijke winkels werden ingeleverd, wat een kleine economische groei veroorzaakte.

Extra mensen, extra diensten
Dat geldt ook voor Koerdistan. Door met hulpgelden winkels op te zetten in kampen, ontstaan banen en inkomens voor vluchtelingen. En stimuleert het de economie: ook zij hebben ventilatoren nodig, benzine voor de auto’s, brood en vlees.

Doorslaggevend zijn de overgehevelde salarissen van Iraaks-Arabische ontheemden

Bovendien bieden de hulporganisaties, uit binnen- en buitenland, de Koerdische bevolking banen, en inkomens. Natuurlijk, er is onvrede door de concurrentie op de arbeidsmarkt, maar met al die extra mensen zijn er ook extra diensten nodig.

Van doorslaggevend belang zijn de overheidssalarissen die Iraaks-Arabische ontheemden hebben weten over te hevelen naar de Koerdische regio. Daarmee doen zij – ambtenaren, leraren, professoren – hun boodschappen of huren ze hun woning.

Massaal in vakantiewoningen
En al dat geld is zeer welkom. Zeker gezien de Koerdische overheid z’n ambtenaren zelf nauwelijks betalen, Bagdad houdt, door de zoveelste ruzie, het Koerdische deel van de overheidsfondsen herhaaldelijk in. Een deel van het onbetaalde overheidspersoneel trekt nu dus in bij familie en verhuurt het eigen huis aan ontheemden. Zo kunnen ook deze Koerden zelf de bakker en slager blijven betalen.

“De zaken gaan goed, mij hoor je niet klagen”

In de stad Shaklawa, die vanwege de lagere temperaturen in de hete zomer populair is bij toeristen, zijn welgestelde ontheemden massaal in de vakantiewoningen getrokken. Op een plaatselijke bevolking van 30.000 kwamen 34.000 nieuwelingen. Ze beheersen de economie. Een vriend met een computershop vertelde me dat nu 99 procent van zijn clientèle uit ontheemden bestaat. “De zaken gaan goed, mij hoor je niet klagen.”

Net als Cruijf
Voor mij is het duidelijk: vluchtelingen kúnnen ook positieve effecten hebben. In Koerdistan houden ze nu al een jaar de economie draaiende. Ik ben ervan overtuigd dat zonder hen de recessie veel harder zou zijn aangekomen.

Kortom, om met Cruyff te spreken, elk nadeel heb z’n voordeel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons