‘Vier werden er geraakt door de kogels en twee verbrandden levend’

02-08-2017
Door: Mara Nicolai
Bron: OneWorld
Foto: European Commission DG ECHO via flickr.com
Human Rights Watch stelt in een nieuw rapport dat negen politieke leiders en militaire bevelhebbers uit Zuid-Sudan verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de grove schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht in het door conflict verscheurde land.
Actueel – 

In het rapport “Soldiers Assume We Are Rebels” zet Human Rights Watch uiteen waarom de Zuid-Sudanese leiders en overheid hebben gefaald om misdaden tegen burgers te voorkomen in de staten Centraal- en Oost-Equatoria. De negen mannen, waaronder de president Salva Kiir en voormalige vicepresident Riek Machar, moeten volgens Human Rights Watch sancties opgelegd krijgen door de internationale gemeenschap en het land moet eindelijk een wapenembargo opgelegd krijgen.

Het conflict in Zuid-Sudan ontstond eind 2013 toen troepen van president Salva Kiir, een etnische Dinka, in gevecht raakten met aanhangers van de ex vicepresident Riek Machar, een etnische Nuer, in de hoofdstad Juba. Sindsdien worden burgers vermoord, vaak op basis van etniciteit, verkracht, zonder reden gearresteerd, ontvoerd en vinden er gedwongen verdwijningen plaats.Huizen en dorpen worden verbrand en geplunderd en burgers zijn massaal gevlucht naar het noorden van Uganda. Bijna twee miljoen mensen zijn inmiddels gevlucht uit het land en nog eens twee miljoen zijn ontheemd in eigen land. Sinds februari heerst er nu ook een 'man made' hongernood in grote delen van het land door de belemmering van de voedselproductie wegens het conflict.

Een soldaat rende achter mij aan, greep me vast en draaide mijn arm in een ruk om

Een man vertelt Human Rights Watch in het rapport over een gruwelijke aanval in mei die hij overleefde. Soldaten dwongen hem en zeven andere mannen in een huis en staken het in brand: “Ze sloten de deur en deden hem op slot, staken het huis in brand en schoten kogels door de muren… Het lukte een andere man en mij om een uitweg te vinden en te ontsnappen. De anderen lukte dit niet. Vier werden er geraakt door de kogels en twee verbrandden levend. Toen ik de volgende dag terug kwam, vond ik hun lichamen en heb ik ze samen met anderen begraven."

Een ander slachtoffer vertelt hoe haar man en twee zoontjes van 5 en 10 jaar voor haar ogen vermoord werden door soldaten: “Een soldaat rende achter mij aan, greep me vast en draaide mijn arm in een ruk om. Hij had alleen een mes en het lukte mij om te ontsnappen. En ik rende weg. Vier dagen lang hield ik mij schuil bij een rivier en dronk ik water met één hand en at ik aarde. Toen ik tevoorschijn kwam, was er niemand thuis dus ben ik naar Uganda gekomen. Hoe moet ik nu voor mijn kinderen en moeder zorgen met één arm? Ik wil zelfmoord plegen.” 

Een kortstondig vredesverdrag dat in 2015 werd getekend beloofde de opzet van een hybride gerechtshof door de Afrikaanse Unie en Zuid-Sudan, maar hier is nog niets van terecht gekomen. Aangezien Zuid-Sudan geen lid is van het Internationaal Strafhof, zou de zaak verwezen moeten worden door de VN Veiligheidsraad of door de Zuid-Soedanese overheid zelf voordat er daadwerkelijk een aanklacht tegen de mannen kan worden ingediend. Het einde van het geweld en de straffeloosheid in het land is echter nog niet in zicht.

 

Foto header: European Commission DG ECHO via flickr.com

Mara Nicolai

Mara is redactiestagiair bij OneWorld. Ze is afgestudeerd in Global Crime,...

Lees meer van deze auteur >

Reacties