Achtergrond

Tandarts voor de vluchtelingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor de deur van het voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam verontschuldigt Sandra Diaz Campos zich. "Sorry, ik heb niet heel veel tijd. Een van de bewoners heeft gigantische kiespijn. Hij is gisteren behandeld maar het gaat maar niet beter. Ik probeer te regelen dat hij vanmiddag weer naar de tandarts kan." 

Via haar telefoon plaatst ze snel een berichtje op de Facebookpagina van mensen die zich in Amsterdam vrijwillig inzetten voor vluchtelingen in de noodopvang: "SPOED!!! Ik heb een jonge bewoner van de Havenstraat die met spoed naar de tandarts moet om 13.00 uur. Wie o wie kan hem brengen?"

Vrijwilliger Sandra Diaz Campos helpt vluchtelingen naar de tandarts te gaan. Foto: Brechtje Keulen.
Foto: bregje Keulen
 

Leven beginnen
In de Havenstraat verblijven alleen mannen. Deze locatie is aangewezen als zogenaamde ‘noodopvang’. Die vorm van opvang is bedoeld voor de eerste periode dat mensen in Nederland zijn. Het is sober. Er wordt gezorgd voor bed, bad en brood. Vrijwilligers regelen zo veel mogelijk aanvullende zaken.

"In eerste instantie zouden de vluchtelingen hier 72 uur blijven, net als in veel andere noodopvanglocaties", vertelt Sandra. "Maar de IND heeft gewoon te weinig capaciteit om de asielaanvragen snel te behandelen. Het lijkt erop dat de mensen hier nu echt voor een paar maanden blijven. Misschien wel voor een half jaar." Het is lastig voor de vluchtelingen om in die tijd een leven op te bouwen. "Als vrijwilligers zijn we gaan kijken hoe we structureel iets konden toevoegen. Nu verzorgen allerlei dingen die nodig zijn om hier te integreren." Van uitleg over de OV-chipkaart en studiemogelijkheden tot een stuk fietsen en lesgeven. Sandra houdt zich voornamelijk bezig met tandartsbezoekjes.

Hoort medische zorg niet bij de opvang?
"Jawel. De GGD werkt heel hard – voor bijvoorbeeld diabetici – maar heeft de handen echt vol. Het is gewoon erg veel nu. Daarom helpen wij als vrijwilligers waar we kunnen. Een Amsterdamse tandartsenpraktijk met drie vestigingen heeft toegezegd deze mensen te willen helpen."

Hoeveel mensen hebben gebitsproblemen?
"Meer dan je zou verwachten. En dan heb je het alleen over acute problemen. Over mensen die ’s nachts niet kunnen slapen van de pijn. Veel mensen zijn in hun eigen land heel lang niet naar de tandarts geweest omdat dat gewoon niet kon. Ik heb nu een lijst van ongeveer vijftig mensen die gebitsproblemen hebben of die al bij de tandarts geweest zijn en een vervolgafspraak hebben."

Wat is jouw taak?
"Zodra iemand een afspraak heeft, ga ik kijken of een van de vrijwilligers hem kan brengen. Zelf reizen met de OV-chipkaart gaat vaak mis, waardoor de vluchtelingen niet altijd kwamen opdagen voor hun afspraken. Veel mannen zijn heel zelfredzaam , maar vooral bij de jonge jongens vind ik het belangrijk dat er even iemand mee gaat."

Hoe ben jij hier in de Havenstraat beland?
"Ik heb heel lang gewerkt als office manager en ik ben sinds een tijdje werkzoekende. Ik hou ervan mijn handen uit de mouwen te steken. Ik ben nu iedere dag hier als manusje van alles. Het is echt voor mij weggelegd. De hele dag ben ik aan het werken en aan het einde van de dag heb ik het gevoel dat ik echt iets heb gedaan. Dat het niet nutteloos was. Mijn ouders zijn als politieke vluchtelingen uit Argentinië in Nederland gekomen, dus ik heb ook het gevoel dat het goed is dat ik dit doe."

Ongelofelijk wat je met vrijwilligers kunt bereiken

"De tandarts doet het allemaal vrijwillig, van wortelkanaalbehandelingen tot kiezen trekken. Heel bijzonder is dat. Ik vind het ongelofelijk wat je met vrijwilligers kunt bereiken. Vanmiddag komt hier ook iemand van een opticien oogmetingen doen. Iemand anders zorgt weer dat er monturen zijn. Het is heel mooi om te zien dat er toch echt solidariteit is in Amsterdam, onze Facebookgroep heeft al bijna vijfduizend leden. Als ik zelf vluchteling was zou ik ook willen dat ik op een fijne plek terecht kwam."

[[{“fid”:”40258″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”title”:”Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro”,”style”:”height:69px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons