Achtergrond

Kom op hulporganisaties, innoveer je noodhulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Heb jij al gehoord van PARO, de knuffelrobotzeehond die dierentherapie geeft? De ambulance drone die je in de toekomst kan redden? Of ontvang je liever psychische therapie via je smartphone? Deze en andere technologische ontwikkelingen veranderen de wereld ontzettend snel.

LEZEN: DOSSIER 'OMDENKEN'Denken in kansen in plaats van problemen. Oftewel: omdenken. Dat is wat OneWorld Crisis de komende weken doet rondom noodhulp. Een zoektocht naar verbetering. Lees hier ons dossier.

Helaas kan nog niet iedereen profiteren van deze technologische revolutie. Neem de meer dan 230 miljoen kinderen die in conflictgebieden leven. Psychosociale hulp is cruciaal voor deze kinderen. Zo leren ze om te gaan met de tegenslagen die zij ervaren. Maar juist in conflictgebieden lukt het geven van deze vorm van hulp vaak niet. Dit komt bijvoorbeeld doordat het gebied te onveilig is voor hulpverleners of doordat er een gebrek is aan hulpverleners en middelen.

Psychosociale hulp via ‘wearables’
Psychosociale hulp kun je sneller en aan meer kinderen geven als hulporganisaties innovatie omarmen. Mogelijkheden zijn er genoeg. Als je als hulporganisatie Skype gebruikt om contact te onderhouden met je veldwerkers, waarom Skype niet gebruiken om plaatselijke medewerkers te trainen in het begeleiden van kinderen in nood?

Mogelijkheden zijn er genoeg

Of neem wearables, een technologisch snufje waarmee we onze resultaten meten in de sportschool. NGO’s zouden deze geavanceerde minicomputers ook kunnen omdoen bij kinderen die meedoen in hun programma’s. Om zo hun geestelijk welzijn te meten aan de hand van het slaapritme – denk aan een verstoorde nachtrust door nachtmerries. En als we tablets gebruiken om plattelandskinderen in Sudan te onderwijzen, dan kunnen we ook gebruik maken van drones om te kijken of de weg veilig is. 

Géén apart doel
Bovenstaande ideeën zijn veelbelovend om psychosociale hulp voor oorlogskinderen naar een hoger plan te tillen. Tegelijkertijd moeten noodhulp-innovaties bovenal een middel zijn en niet een doel op zichzelf. Techniek helpt hulporganisaties immers bij het vinden van nieuwe, effectieve oplossingen voor de problemen die zij ervaren bij het uitoefenen van hun werk. In het geval van War Child, nog meer kinderen psychosociale hulp bieden.

Werk met bedrijven
Om dit soort doelstellingen waar te maken, zie ik het als een positieve ontwikkeling dat hulporganisaties en innovatieve bedrijven steeds vaker de handen ineen slaan. NGO’s hebben vaak onvoldoende tijd, financiële middelen en mankracht om zelf uit te vinden welke innovatie het beste past bij hun doelstelling. Aan de ene kant kunnen bedrijven hun uitvindingen delen met hulporganisaties waardoor hun producten direct onder extreme omstandigheden kunnen worden getest en verbeterd. Aan de andere kant, kunnen hulporganisaties hierdoor in de toekomst betere hulp leveren.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons