Humanitaire Top

Actueel – Na de World Humanitarian Summit is het nu tijd voor actie, zeggen vertegenwoordigers van Nederlandse hulporganisaties.
Onderzoeksjournaliste Linda Polman raakte bekaf van al het aanbod op de World Humanitarian Summit, maar haalde haar hart op bij de stand van de Turkse stad Kilis.
Humanitaire Top 2015
Verslag – In het dagelijks leven rennen hulporganisaties vaak van project naar project. Tijd voor bezinning, vond de Nederlandse noodhulpsector.
Syria conflict (Flickr/cc)
Verloren generatie
Opinie – Voorkom een Syrische 'verloren generatie', betoogt Bernard Uyttendaele (directeur War Child).
Foto: UNISDR (cc)
Let's lobby!
Interview – Voorkomen is beter dan genezen. In Japan wordt dit weekend druk onderhandeld over een internationaal preventieverdrag dat humanitaire rampen in de toekomst moet verminderen.
Onofficieel vluchtelingenkamp in Erbil, Noord-Irak, op het terrein van een kerk. Foto: E. Pereboom
consortium Irak
Blog – “Het is geen eenvoudige opdracht”. Eline Pereboom (Cordaid) werkt in Erbil, Noord-Irak, als coördinator van het gezamenlijke noodhulpprogramma van 13 Nederlandse NGO’s.
Stedelijke Vluchtelingen
Video – Denk je bij het woord ‘vluchteling’ al snel aan de uitgestrekte tentenkampen in een ruraal gebied? Fout!
Humanitaire Top
Opinie – Nu Nederland tot de top 10 humanitaire donoren behoort, staat noodhulp meer dan ooit in de schijnwerpers. Mooi al die aandacht natuurlijk, maar verlies de praktijk niet uit het oog, betoogt Paul van de Berg.
Humanitaire Top 2015
Interview – Vorige week organiseerden tien Nederlandse noodhulporganisaties de Humanitaire Top 2015. Interessant, maar wat levert zo’n dag debatteren eigenlijk op?
Peter Schouten (War Child) in Oost-Congo. Foto: Kadir van Lohuizen
DR Congo
Column – Peter Schouten vertrok in januari naar het onrustige oosten van DR Congo. Maar niet tot ieders genoegen.
e verklaring werd overhandigd aan Robert Smith, vertegenwoordiger van de 'World Humanitarian Summit’
Humanitaire Top
Actueel – Tien Nederlandse humanitaire organisaties tekenen gezamenlijke verklaring tijdens de Nederlandse Humanitaire Top in Den Haag.
Belpanel Giro 555. Foto: Samenwerkende Hulporganisaties
Nederlandse noodhulp
Nieuws – Vandaag maakte Giro555 bekend dat Plan Nederland zich aansluit bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)
Boot die Afrikaanse migranten vervoerde naar Lampedusa
Vluchtelingen
Actueel – Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen onderzoekt de mogelijkheden om vluchtelingen op de Middellandse Zee te redden.
Ontheemden in Kabolo, Centraal Afrikaanse Republiek
Nederlandse Noodhulp
Opinie – Nederland heeft ruimschoots ervaring met noodhulp, dus laat duidelijk van je horen in het internationale noodhulpdebat, betoogt Ed Schenkenberg, directeur van HERE-Geneva.
Noodhulpsector
Interview – Iets meer dan een jaar geleden begon 'Correspondent' Maite Vermeulen aan een ambitieus en grootschalig onderzoek: de internationale noodhulpsector in kaart brengen. OneWorld vroeg haar naar haar bevindingen.
back up internet afrika noodhulp
innovation-time!
Achtergrond – BRCK is een ‘back up voor internet’ dat uitkomst biedt bij zowel humanitaire rampen als in normale omstandigheden.
Een AzG-logistiek-medewerker loopt door een stad in Baraka, Democratische Republiek Congo
Rollen van de VN
Interview – Artsen zonder Grenzen doet niet mee met Giro555-acties of de hulpclusters van de Verenigde Naties (VN). “We missen nu echt andere onafhankelijke gespecialiseerde noodhulporganisaties naast ons.”
Toegang tot..
Actueel – Noodhulporganisaties proberen te alle tijde de meest kwetsbare mensen in crisisgebieden te helpen. Maar wat als deze mensen in een gebied wonen waar IS-strijders actief zijn, zoals in Noord-Irak?
Irakese vluchtelingen - Gabrielle Klein
Vluchtelingen
Blog – Zo'n 180.000 mensen zijn vanwege onveiligheid in het Irakese district Diyala gevlucht naar het grensgebied rondom Koerdistan. Maartje (projectcoördinator, Artsen zonder Grenzen) schrijft over hun verhalen.
Stedelijke Vluchtelingen
Opinie – Humanitaire hulp moet anders, betoogt ZOA-directeur Johan Mooij. "Het gaat om mensen, niet om projecten."
UN Photo/Tim McKulka
Gender-based violence
Opinie – Praten over gender en noodhulp doen we honderduit. Maar levert het ook iets op? vraagt Nikki de Zwaan (CARE Nederland) zich af.
Van 't web
Van ’t web – In aanloop naar de 'World Humanitarian Summit' in Istanbul in 2016 vinden er verschillende regionale consultaties plaats. Deze week is Europa aan de beurt.
Lokale capaciteitsopbouw
Blog – Evert van Bodegom heeft dertig jaar ervaring in het veld. Voor OneWorld Crisis zet hij zijn lokale helden op een rijtje: "zij 'doen' het. Zij geven mij de energie om door te gaan met mijn werk."
innovation-time!
Interview – Leven in een crisisgebied zonder elektriciteit en licht. Dat is snel verleden tijd, hoopt Maurits Groen (61), mede-oprichter en CEO van de onderneming WakaWaka.
Getroffen ministerie Haïti 2010
Rolverdeling in de hulp
Column – Noodhulp geven na een ramp in een fragiele staat is zacht gezegd lastig. De overheid kan of wil vaak niet meewerken. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, concludeert columnist René Grotenhuis.
Abonneren op