Achtergrond

EU Kinderombudsmannen luiden noodklok

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Europese Unie (EU) moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om kindervluchtelingen in Europa beter te beschermen. Dat adviseren de 41 Kinderombudsmannen in een gezamelijk rapport (pdf), geschreven onder leiding van de Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert.

[[nid:44022]]

Zeer kwetsbaar
Volgens het rapport zijn minderjarige vluchtelingen zeer kwetsbaar tijdens de reis naar en door Europa. Bij gebrek aan legale vluchtroutes bereizen ze illegale routes over land en zee, met alle gevaren van dien: de dood, onderkoeling, uitbuiting, misbruik en het verlies van ouders. Op dit moment is ongeveer een derde van de migranten die aankomen in de EU minderjarig. 

De opvang van kinderen in de EU-lidstaten schiet volgens Kinderombudsmannen ernstig tekort. Opvangcentra in aankomst- en transitielanden zijn niet winterklaar en kinderen moeten soms maandenlang wachten voor ze asiel kunnen aanvragen. Ook constateren de Kinderombudsmannen dat er te weinig psychologische hulp is. 

Onzichtbaar 
In veel EU-wetgeving zijn vluchtelingkinderen vooralsnog onzichtbaar. Zorgelijk, stelt het rapport, want het VN-Verdrag voor de rechten van het kind verplicht lidstaten om kinderen op hun grondgebied te beschermen. Ook als zij migranten zijn. Lidstaten moeten kinderen daarom voorzien van onderdak en gezondheidszorg en hen laten meebeslissen over de periode na aankomst in Europa. 

Bij gebrek aan legale vluchtroutes, bereizen veel kinderen illegale routes over land en zee

Ook concluderen de Kinderombudsmannen dat de EU nog meer kan doen aan familiehereniging. Om meer informatie te krijgen over de kindervluchtelingen en hun problemen, pleit het rapport bovendien voor betere registratie van kindervluchtelingen.

Naast het rapport stuurden de Kinderombudsmannen ook een open brief (pdf) naar Euroepse Leiders onder wie Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Martin Schulz amet het verzoek kindervluchtelingen een priorteit te geven. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons