De beste en slechtste video's van goede doelen

19-11-2015
Door: Marten Groen
Bron: OneWorld
Winnaar van de Golden Radiator Award
Scène uit de Syrische campagne 'The heroes and the miracle baby'
Actueel – 

Een indrukwekkende video van de Syrische organisatie 'White Helmets' is door de Noorse organisatie SAIH gekozen tot winnaar van de 'Golden Radiator Award' voor beste fondsenwervingfilmpje. 

In de video praat een reddingswerker over de reddingsactie van een baby. De Noorse jury roemde de realistische wijze waarop het conflict in Syrië in beeld wordt gebracht. 

De andere twee genomineerden waren het indrukwekkende 'Zalissa's Choice' van de Nederlandse organisatie Kinderpostzegels en een humoristisch filmpje van WaterAid om aandacht te krijgen voor de 1,25 miljard vrouwen die gedurende hun menstruatie geen toegang hebben tot een toilet. 

De slechtste video's van goede doelen

Hoe het niet moet laat Band Aid 30 zien. Deze tenenkrommende video vol stereotypes kreeg de 'Rusty Radiator Award'. De jury: "Band Aid draagt bij aan de verspreiding van verkeerde informatie over Afrika als een 'land' van ellende en ziektes. En nog erger: het gaat niet over ebola in dit geval, maar veel meer over de beroemdheden zelf".
Oordeel zelf:

De andere twee genomineerden waren 'Feed a Child South Africa' en 'Aid for African Children'. Feed a Child is een video met Jack Stone. De jury noemt het filmpje 'neerbuigend': "Het lijkt op Band Aid, met steotypering van kinderen die wachten tot ze gered worden". Aid for Children probeert ook op datzelfde sentiment in te spelen. De Noorse jury noemt dit filmpje 'goedkoop' en 'beledigende armoede porno'. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Marten Groen

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen, de organisatie die kleinschalige...

Lees meer van deze auteur >

Reacties