Achtergrond

Artsen zonder Grenzen te water?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

’’We kijken serieus of we als hulporganisatie ook niet op zee actief dienen te worden’’, zo twitterde directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen dinsdagavond. ’’Deze voortdurende tragedie vraagt om actie.’’ 
Hehenkamp doelde daarmee op de stroom berichten over bootvluchtelingen die op weg naar Europa verdrinken in de Middellandse Zee. In een andere tweet stelde Hehenkamp dat Italië gelijk heeft door te stellen dat Europa veel minder capaciteit heeft op de Middellandse Zee dan voorheen Mare Nostrum. Dat is naam van de organisatie die Italië in 2013 oprichtte nadat grote aantallen vluchtelingen waren verdronken in de buurt van Lampedusa. De Italiaanse kustwacht redde daarna vele vluchtelingen door hen op zee op te pikken vanuit hun vaak gammele boten. 

Geschokt
Triton is sinds november 2014 de Europese opvolger van Mare Nostrum, uitgevoerd door het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Nederland doet ook mee aan Triton, met een patrouilleboot en leden van de Koninklijke Marechaussee.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR liet woensdagochtend in een persverklaring weten geschokt te zijn over de omvang van de nieuwe tragedie die zich de afgelopen dagen op de Middellandse Zee lijkt te hebben afgespeeld. 

Topprioriteit
Informatie van de Italiaanse kustwacht en overlevenden op Lampedusa wijzen erop dat zo’n driehonderd personen vermist zijn, aldus de UNHCR. Het gaat om migranten en vluchtelingen die in vier rubber boten vanaf de kust van Libië aan de oversteek richting Europa waren begonnen. ’’Het redden van levens zou onze topprioriteit moeten zijn’’, aldus Vincent Cochetel, directeur Europa van UNHCR. ’’Europa kan het zich niet permitteren om te weinig en te laat te doen.’’
De UNHCR is bezorgd over de opzet van de operatie Triton van de EU. Die is volgens de organisatie niet gericht op het zoeken naar- en redden van vluchtelingen op zee, terwijl dat gezien de omvang van de crisis wel nodig is. Het redden van levens moet een prioriteit zijn voor de Europese Unie, aldus de persverklaring. 
Volgens de UNHCR waagden in 2014 minimaal 218.000 vluchtelingen en migranten de oversteek in boten naar Europa. De organisatie verwacht soortgelijke aantallen voor 2015. 

Het klopt dat we er serieus naar kijken

Voortdurende tragedie
Bemoeienis van Artsen zonder Grenzen met het redden van bootvluchtelingen is nog niet op heel korte termijn te verwachten. ’’Het klopt dat we er serieus naar kijken’’, aldus persvoorlichter Rolinda Montsma van de organisatie. ’’Maar ik heb geen idee over hoe, wat en wanneer. Als er op dit gebied nieuws is, zullen we ermee naar buiten komen.’’
Hehenkamp wil geen toelichting geven op zijn tweet, aldus Montsma. ’’De tweet is wat snel getweet. We kunnen er eigenlijk nog niets over zeggen. Het is allemaal nog niet concreet.’’ Artsen zonder Grenzen vindt volgens haar in ieder geval wel dat het gaat om een ’voortdurende tragedie’ die om actie vraagt. 
Welke actie dat precies moet worden, blijft na de tweet van de AzG-directeur voorlopig onduidelijk. Hehenkamp slingerde zijn tweet de wereld in na een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur met kritiek op de Europese inspanningen om bootvluchtelingen op de Middellandse Zee te redden.

Foto: Flickr/Creative Commons/Maso Notarianno

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons