Achtergrond

Antidisciplinair doen bij WTHX! Eh, de wat?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De techneut, de creatieveling en de zakenman. Een bonte verzameling aan professionals komt vandaag en morgen samen op het Haagse strand voor WTHX. Een evenement waarbij deelnemers nadenken over technologie en drie grootse thema’s: vrede, veiligheid en recht. Hoe je dat doet? Dat weet gastspreker Farid Tabarki, trendwatcher en oprichter van Studio Zeitgeest.

Wat gaat er de komende twee dagen tijdens WTHX gebeuren en waar kijk je het meeste naar uit?
“Volgens mij wordt het een heel spannende bijeenkomst. Je ziet dat disciplines zich snel ontwikkelen, maar ook allemaal op hun eigen manier naar de wereld kijken. Wat we de komende twee dagen gaan doen is mensen uit die verschillende disciplines bij elkaar zetten en kijken of daar nieuwe ideeën ontstaan. We zullen dus allen ‘antidisciplinair’ moeten denken. Kortom, je laat je eigen ideeën los en redeneert vanuit je passie en vaardigheden met behulp van die van anderen. Die kruisbestuiving maakt dat veel potentie in de ontmoeting zie.”

De onderwerpen zijn breed: waarom zijn juist de thema’s vrede, veiligheid en recht belangrijk?
“Uiteindelijk wil je een wereld waarin mensen hun kansen kunnen benutten en organiseren. Maar je kunt alleen je eigen ‘ik’ organiseren en zijn wanneer er sprake is van veiligheid en stabiliteit. Vrede, veiligheid en recht zijn dus belangrijke onderwerpen. Het zijn voorwaardes om uiteindelijk een menswaardig bestaan te leiden.”

[[{“fid”:”30111″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

“Bovendien leven we in een mondiale wereld waarin we problemen op mondiaal schaal moeten oplossen. Doen we dat niet: krijg je het uiteindelijk op je eigen bordje terug. Of dat nou om klimaatverandering gaat of conflicten, het houdt nooit bij de landgrenzen op. Neem bijvoorbeeld de instabiele regio’s in de buurt, die leiden tot allerlei stromen van vluchtelingen die we ook in Europa terugzien. Ik denk dat dat je daar moet samen tegenop moet trekken.”

En technologie, hoezo is dat een onderdeel van WTHX?
“Veel mensen ervaren de huidige tijd als negatief omdat er zoveel drastische verandering plaatsvindt. Welke invloed dat op ons heeft, is vaak onduidelijk. Leuk die technologie, maar word ik er wel beter van? Wat betekent al die vernieuwing voor bijvoorbeeld mijn kinderen? En hoe zal de toekomst eruit zien? Als je niet precies weet waar die ontwikkelingen heen gaat, is het begrijpelijk dat je daar angstig van wordt. Bij verandering zijn er altijd winnaars en verliezers. Maar ik benader het vooral optimistisch: laten we kijken wat met technologie kunnen. En dat is precies wat we deze twee dagen gaan doen.”

Wat ga jij als trendwatcher bijdragen de komende dagen?
“Ik ga een raamwerk neerzetten dat kan helpen om naar te wereld te kijken. Ik zal proberen te duiden wat de grote ontwikkelingen zijn waar we nu middenin zitten. Hoe ziet onze nieuwe wereld eruit en welke systemen en logica zien we? Kortom, hoe werkt onze nieuwe wereld? Als je die informatie hebt, kun je als organisatie of persoon daarop inspelen op basis van de missie en de passie die je hebt.”

Welke trend zou bijvoorbeeld de noodhulpsector in de gaten moeten houden?
“Wat ik interessant vind is dat je veel directer geld kunt geven in het geval van rampen. Mensen kunnen en willen directer bij ontwikkelingen betrokken zijn. Ging dat vroeger meestal via organisaties, nu maak je zo je tientje over via crowdfunding naar een land waar je nog nooit bent geweest. Soms kan dat zelfs direct aan de betrokkenen die hulp nodig hebben. Het is niet zo dat de noodhulporganisaties ten dode opgeschreven zijn. Het zijn juist interessante verbindingen die nu wereldwijd worden gelegd die weer nieuwe mogelijkheden bieden. Zo kunnen de directere lijnen die nu tussen de gever en de hulp ontstaan, op de langere termijn misschien gedrag veranderen en mensen motiveren tot duurzamere betrokkenheid. Mooie mogelijkheden dus.”

Nieuwsgierig? Volg WTHX op twitter!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons