Achtergrond

Aleppo’s bommenpauze: ‘Ga of sterf’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De wapenstilstand in Aleppo lijkt een verzoenend gebaar, maar is het dat ook? Deel 2 van onze serie 'Aleppo Watch' waarin we de inwoners van de belegerde en gebombardeerde Syrische stad volgen.

[[nid:48690]]

Op flyers die door helikopters van het Assad-regime worden gedropt boven Oost-Aleppo tijdens de ‘wapenstilstand’ staat dreigende taal. 'Ga of sterf', daar komt het op neer.

Psychologische oorlogsvoering met een zeer onheilspellende boodschap. Het lijkt erop dat de bevolking van het belegerde Oost Aleppo ten dode is opgeschreven en dat de internationale gemeenschap haar heeft opgegeven.

Het Assad-regime speelt daar handig op in, maar zijn de mensen die tijdens de ‘wapenstilstand’ weigerden te gaan, hier ook van onder de indruk?

Vertaling flyer

Vertaling flyer: "Lees en herhaal. Dit is jullie laatste kans, red jezelf. Als je niet meteen dit gebied verlaat zul je sterven We hebben jullie een veilige corridor geboden. Maak snel je keuze en ga vlug. Red je eigen leven. Je weet dat iedereen jullie aan je eigen lot heeft overgelaten, iedereen heeft jullie verlaten en opgegeven. Niemand zal je helpen."

De strijd gaat door

Sinds afgelopen vrijdagavond is de wapenstilstand in Oost-Aleppo weer verbroken. Rebellen en regime raakten hevig slaags in het zuidwesten van de stad. Zaterdag vielen er weer bommen, doden en gewonden in het oosten. Er zijn geen medische evacuaties door de VN uitgevoerd. Een commissie van negen vooraanstaande artsen in Oost-Aleppo geeft de schuld van het falen van de evacuaties aan de VN.

Hun woordvoerder Hamza al-Khateeb zei dat het logisch was dat de onderhandelingen daarover niet lukten. Er was geen duidelijk plan vanuit de VN, met de garantie dat patiënten en hun begeleiders niet vastgehouden, gearresteerd, vermoord of aangevallen zouden worden. Ook hulpgoederen hebben het belegerde deel van de stad in deze dagen niet bereikt. De laatste levering was op 7 juli. Hulpgoederen zullen eind deze maand op raken, waarschuwde VN-secretaris Ban Ki-moon. 

Media-oorlog

Naast de werkelijke oorlog raast ook de media-oorlog door. Enkele Iraanse media en aan Rusland gelieerde media meldden dat er vijftig vrouwen en kinderen de stad verlaten zouden hebben, maar veel bewoners spreken dit tegen. Ook zeggen sommige lokale bronnen dat mensen die de stad door de zogenaamde veilige corridors probeerden te verlaten, beschoten werden door het regime. Russia Today meldde dat ‘terroristen zo’n zes mortieren hadden afgevuurd op de humanitaire corridor in de wijk Bustan al-Qasr’.

[[{“fid”:”51676″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Bommen op Aleppo”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Bommen op Aleppo”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Bommen op Aleppo”,”title”:”Bommen op Aleppo”,”style”:”height:330px; width:290px”,”class”:”file-default media-element”}}]]
Wael Hilwani poseert voor de foto in de Al Zibdiyeh buurt met bommen als achtergrond.

Het leek een paar dagen rustig en Aleppo probeert zijn slaap na vier en half jaar nachtelijke bombardementen in te halen. Maar dan komen er, woensdagavond rond 22.00 uur Nederlandse tijd, toch weer veel berichten uit Oost-Aleppo binnen.

Foto’s van voorwerpen in de lucht die in de eerste plaats aan fosforbommen doen denken. "Ik liep vanavond op straat en plotseling werd alles helverlicht. Ik keek omhoog om te zien wat de hemel oplichtte; ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik rende meteen naar een open plek om een foto te maken van deze misdaad", vertelt Wael Hilwani.

"Er zijn twee redenen waarom ik deze foto wilde maken", vertelt Wael. "De belangrijkste reden is om de misdaden van het regime en de Russische bezetting te fotograferen. En ten tweede om hen te laten weten dat, wat zij ook doen, we niet zullen zwichten voor hun dreigementen of tactieken."

Wael is tweeëntwintig en momenteel vormgever, maar hij studeerde bouwkunde tot hij moest zijn studie moest stoppen. Zoals voor veel jongeren geldt die in het begin van de revolutie actieve demonstranten waren, zit het regime achter hem heen. Hij vluchtte van West- naar Oost-Aleppo. Van het deel van de stad wat onder controle van Assad’s regime staat, naar het deel wat in handen van rebellen is. Daar is hij momenteel veilig voor het regime, maar niet voor bommen.

Ik liep op straat en plotseling was alles helverlicht. Ik keek omhoog om te zien wat de hemel oplichtte; ik heb nog nooit zoiets gezien

Onduidelijke bronnen

Rusland verklaarde gisteren sinds de gevechtspauze geen aanvallen meer op het oppositie-deel van de stad te hebben uitgevoerd. Maar Ahmad Al Khattab, ondernemer met een printbedrijf en werkgever van Wael, bestrijdt dat. "Nieuwe wapens en bommen zijn altijd van de Russen. Je hoort het ook aan het specifieke geluid van hun vliegtuigen en bovendien hebben de rebellen inspectie-eenheden. Het zijn de Russen die bombarderen. Nu, hier, in mijn buurt." 

Er zijn veel geruchten over een op handen zijnd offensief. Ahmad, die in de buurt van de frontlinie woont, zegt: "Het regime bereidt zijn troepen voor en valt ons constant aan. Maar ze hebben al een tiental militairen verloren, en tien anderen zijn gevangen genomen." Dat cijfer is nog niet bevestigd.

Sommige bronnen blijven voor de zekerheid vaag over waar hun informatie vandaan komt. Anderen zeggen via vrienden, die nog in regime gebieden wonen, tips te krijgen. Een media-activist, die anoniem wil blijven, zegt: "Het regime probeert dagelijks naar het omsingelde gedeelte door te breken met alle kracht en wapens die zij hebben. Zij verzamelen hun troepen en er is een militair konvooi van Damascus naar Aleppo gegaan." 

Assad gezinde media bericht daar ook over. "Ik heb informatie over dat er spoedig een grote slag om Aleppo zal plaatsvinden. De details zijn niet helemaal duidelijk, maar beide kanten maken zich op voor de strijd. Ik denk dat we de komende dagen en weken een intensivering van gevechten zullen zien met hevige bombardementen door het regime." 

Over de bommen van woensdagavond zegt hij: "Vanavond waren het waarschijnlijk niet fosfor,- maar licht- of ‘flash’ bommen (zie hoofdfoto, JS). Deze worden voorafgaand aan de echte bommen afgevuurd zodat men kan zien waar de doelwitten zijn. We weten dat het regime de rebellen nu niet op de frontlijn kan aanvallen, dus richten zij zich maar maar op burgerdoelen binnen de belegering."

Misdaden historische proporties

Terwijl een groot deel van de Russische vloot richting Syrië vaart en de NAVO aan Spanje vroeg deze niet bij te tanken, heeft de Mensenrechtenraad van de VN aangekondigd te gaan onderzoeken of deze ‘misdaden van historische proporties’, inderdaad oorlogsmisdaden zijn. Ahmat: "Wij blijven ons verzetten in Aleppo, en als de VN niet bemiddelt, dan zal er een hevige strijd losbarsten om nu eindelijk de belegering te verbreken."

President Bashar al-Assad zei half oktober tijdens een TV interview met de Russische Komsomolskaya Pravda dat Aleppo moet worden 'gereinigd’. Hij zwoer de verbrijzelde stad te gebruiken als 'springplank’ om terroristen terug te drijven naar Turkije of te doden. Ondanks waarschuwingen van aan Assad gelieerde troepen, verklaarde Erdogan woensdag op zijn beurt dat hij Turkije’s offensief in Syrië zal doorzetten totdat ISIS verdreven is uit de stad al-Bab.

Graffiti in Syrië

 

Graffiti van Ahmad Al Khattab in Oost-Aleppo. Vrij vertaald: "Echte vrijheid heeft een bloederige deur, en elke hand die er op klopt zal ook met bloed zijn. Bustan Alkaser and Alkalasah rebellen raad 19/03/2014." De zin komt uit het lange gedicht 'Damascus' van Ahmad Shawki, een beroemde Egyptische dichter. De boodschap is dat als je vrijheid wil, je er tot het einde voor moet vechten en dat de prijs van vrijheid in bloed betaald wordt. 

Met zoveel dreiging houdt vooral de machteloze diaspora van Aleppo buiten Syrië zijn hart vast. Maar Wael zegt: "Wij zullen niet zullen vertrekken naar de regimekant zoals Assad wil afdwingen; wij hebben de geur van vrijheid en waardigheid geroken. Wij gaan nooit meer een stap meer terug zetten; het is winnen of sterven."

Al met al is de ‘gevechtspauze’ er volgens sommige Midden Oosten-analisten zoals Sharif Nashashibi dan ook niet om ‘humanitaire’ beweegredenen, maar veeleer een militaire strategie die tot een escalatie van het conflict moet leiden.

Hieronder een viral video onder Syriers in en uit Aleppo, veel gedeeld en grappig gevonden. Syrische zwarte humor, moeilijk te vertalen. De groep mannen maakt een ‘fosfor selfie’, en praat alsof ze de ervaring beoordelen. Een van de mannen zegt: "Ik heb liever fosforbommen in plaats van TNT clusterbommen, die heb ik nooit leuk gevonden." Een ander zegt: "Mensen zijn verdoofd geraakt, het kan ons allemaal niets meer schelen." Een derde: "Ik vind deze fosfor maar niets, het beeld en het geluid zijn niet goed. Over en uit, laten we gaan." 

Update donderdag 15:19 uur: Mogelijk is deze video gemaakt door leden van een eerder door de Verenigde Staten gesteunde islamitische militantengroep, Nour al-Din al-Zinki. Zij postten in juli een video waarin zij in het noorden van Aleppo 'een kind' onthoofden, dat de zus van het slachtoffer later op Facebook identificeerde als een vechter en 'zoon van al-Assad'. De groep wordt door Amnesty International beschuldigd van ontvoering en marteling. De groep zei later de onthoofding zelf te veroordelen en de betrokken leden te berechten.

De Arabische teksten in dit artikel zijn vertaald door Abdullah Al Ahmad.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons