Achtergrond

Actiedag Giro555: “Onsmakelijk om nu over corruptie in Nepal te beginnen”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De actiedag van 1 mei  draait niet meer op Bekende Nederlanders achter de telefoon, maar BN’ers die via hun Twitter-, Facebook- en Youtube-account hun volgers oproepen om te doneren aan de actie", constateert René Grotenhuis, voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties, het samenwerkingsverband achter Giro555.

[tweet_embed]https://twitter.com/GVerbaan/status/594087503566655488[/tweet_embed]

Desalniettemin zijn er vrijdag ook nog heel wat real life mensen naar De Hallen in Amsterdam gekomen. Onder hen in Nederland werkende of studerende Nepalezen, Nepalees-Nederlandse gezinnen, Nepal-liefhebbers in Nepalese kleding. De hulporganisaties hebben hun medewerkers en vrijwilligers opgetrommeld om bij te springen in het telefoonteam en te bloggen. 

Binod (student), Debesh (student) en Juna (software analist) hebben met Koningsdag 1700 euro bij elkaar gezongen met hun band. "De solidariteit is hartverwarmend", zegt Binod Shrestha. "Het is fijn om te zien dat ons land niet alleen staat na deze ramp." 

Debesh, Binod en Juna uit Nepal

 

Binod (Zwolle), Debesh en Juna (Amsterdam) zongen met andere bandleden (niet op de foto) 1700 euro bij elkaar voor Nepal. 

Amsu (7): "Ik keek op de computer en toen zag ik dat er een aardbeving was geweest in Nepal. Mijn opa en oma wonen in Kathmandu. Hun huis is kapot. Ze slapen in de tuin."

Amsu, Arya en Ambika van Himalaya Kitchen, Amsterdam
Ambika, eigenares van restaurant Himalayan Kitchen, verkoopt met haar dochters Arya en Amsu zelfgebakken samosa's voor GIro 555.   

 

Sumchog (24), kunstenares: "Ik ben geadopteerd. Mijn Nepalese ouders leven nog, maar net als iedereen slapen ze buiten uit angst voor naschokken. Ze hebben het zwaar, net als veel andere mensen. Eten en drinken zijn moeilijk te krijgen." Sarita (24), student business in Eindhoven: "Het duurde drie dagen voordat ik wat van mijn zusje hoorde. Dat was vreselijk. Gelukkig is ze veilig."

Sumchog en Sarita uit NepalStudent Sarita en kunstenares Sumchog. Met haar eigen Sumchog Kersbergen Foundation zamelt ze geld in voor een mobiele waterzuiveringsinstallatie.

Ook aanwezig is de consul generaal van Nepal, Cas de Stoppelaar, een Nederlander die al sinds begin jaren '70 in Nepal komt. Hij is betrokken bij een gezamenlijke inzamelingsactie van Nepalese diaspora in Nederland. Wat klopt er van de waarschuwing die rondgaat op Facebook, dat de Nepalese overheid geld zou claimen dat binnenkomt op Nepalese bankrekeningen van particulieren en kleine organisaties?

Bioloog Cas de Stoppelaar maakte als Leidse student in 1973 een bergtocht door Nepal. Hij richtte 'Summit Trekking' op, was redacteur bij NRC Handelsblad en is sinds 1996 Consul Generaal voor Nepal in Nederland. 

Consul Generaal Cas de Stoppelaar Nepal

Volgens De Stoppelaar gaat het er vooral om dat mensen hun donaties zo effectief mogelijk kunnen maken en dat wederopbouw goed gecoördineerd moet kunnen worden. Maar staat de corruptie van de Nepalese overheid dat niet in de weg? "Ik vind het onsmakelijk en slecht getimed om op dit moment over corruptie te beginnen. Dat geluid moet dimmen, zeker gezien alle corruptie-affaires die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen in Nederland. wij moeten niet met onze vinger wijzen. Laat Nepalezen zelf toezicht houden hoe het hulpgeld besteed wordt. De mensen zijn er erg op gespitst, op Facebook en Twitter zie ik het onderwerp veel voorbijkomen." De Stoppelaar hoopt dat deze actiedag meer kennis oplevert van Nepal. "En dat toeristen weer snel durven terugkomen. Want daar heeft Nepal het meest aan."

Nederlandse particuliere initiatieven in Nepal zijn inmiddels ook allerlei hulpacties gestart. Bekijk het overzicht op www.myworld.nl.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons