Coup op Fiji blokkeert ondertekening ACP-verdrag

22-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

Het nieuwe verdrag moet de voormalige Europese kolonies in Afrika, de Cariben en de Stille Zuidzee (ACP-landen)handelsvoordelen en hulp opleveren. In de wandelgangen werd reeds gesproken van het ‘Suva-akkoord’. De kans dat de naam wordt gewijzigd en de datum van ondertekening wordt verschoven, is reëel.

De EU-Commissie beslist maandag of de ondertekening in Suva plaatsvindt. 'Uit financiële en veiligheidsoverwegingen is het onwaarschijnlijk dat de ondertekening doorgaat zoals gepland’, zegt een woordvoerder van de Commissie. Ook een bron in de Fijische ambassade gaf toe dat ‘die kans zeer klein is’.

Zeven gemaskerde mannen, met AK-47 machinegeweren gewapend, bezetten vrijdag het parlementsgebouw in Suva en gijzelden premier Mahendra Chaudry, zijn kabinet en parlementsleden van de regeringspartij. Negen parlementsleden, de lijfwacht van de premier en 20 parlementaire medewerkers zijn alweer vrijgelaten.

De bevrijde parlementsleden zeiden dat ze eerst een verklaring hadden moeten ondertekenen waarin ze hun ontslag aanvaarden. Ook premier Chaudry zelf zou volgens de Fijische staatsradio zijn ontslagbrief hebben ondertekend.

De gijzelingsactie wordt geleid door de zakenman George Speight, de zoon van een bekend politicus van de oppositie. Hij wil dat de voltallige regering aftreedt. Deze wordt geleid door leden van de Indische minderheid op Fiji.

Speight heeft zichzelf uitgeroepen tot de nieuwe premier van de eilandengroep. Hij wil een ‘inheemse regering’ vormen.

Volgens waarnemers heeft de staatsgreep weinig kans van slagen. Speight krijgt geen steun van het leger en de politie. En de belangrijkste vakbondskoepel kondigde voor maandag een nationale staking af om de afgezette regering-Chaudry te steunen.

De couppoging volgt na maanden van etnische spanningen tussen de inheemse bevolking van de eilandengroep en de Indische gemeenschap. Autochtone Fijiërs maken iets meer dan de helft uit van de 800.000 inwoners van het land. Er wonen zo'n 350.000 afstammelingen van Indiase inmigranten.

Speicht speelt in op de onvrede onder inheemse landarbeiders over de concentratie van landbouwgronden en rijkdom in Indische handen.

Reacties