Congrespartij speelt voor vredesduif in opstandig Kashmir

29-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Democratische Volkspartij (PDP) en de Congrespartij kwamen beide in Jammu en Kashmir als winnaar uit de verkiezingsstrijd.

Hoewel de Congrespartij 20 zetels meer behaalde viel ‘in het groter belang’ de PDP de eer te beurt om Mufti Muhammad Sayeed als presidentskandidaat naar voren te schuiven.

Althans voor de eerste drie van de zes jaar durende regeringsperiode. Hierna zal de Congrespartij een president mogen kiezen.

Vrijlating van alle politieke gevangenen

Na jarenlang bloed vergieten is er misschien eindelijk kans op vrede. De moslimpartij vertegenwoordigt namelijk veel mensen uit de Kashmir-vallei. De regio is inzet van de strijd tussen India en Pakistan en het religieuze geweld is er het hevigst.

Daaruit valt wellicht te verklaren waarom de Congrespartij toegeeflijk is geweest met het roulerend presidentschap. Immers, om vrede te bereiken is invloed in de Kashmir-vallei noodzakelijk.

De nieuwe president heeft alvast een voorschot genomen op zijn officiële beëdiging op 2 november door een plan te presenteren om het vredesproces in Kashmir vlot te trekken.

Belangrijke punten uit het plan zijn ondermeer de vrijlating van alle politieke gevangenen. Ook zullen zaken tegen gevangenen die zonder enige vorm van proces vastzitten, worden herzien.

‘Keerpunt in de geschiedenis’

Verder heeft de deelstaatregering assistentie aan New Delhi toegezegd om terrorisme te bestrijden. De regering in spé weigert echter de zeer strenge wet op preventie toe te passen.

Ten slotte is de regering van plan om de Mensenrechtencommissie in de deelstaat weer in te stellen. In dat kader heft zij de politiedienst SOG op, die berucht is door folteringen en andere schendingen van mensenrechten.

Volgens de nieuwe president Sayeed zijn de ontwikkelingen van de laatste tijd ‘een keerpunt in de geschiedenis’.

Hoogstwaarschijnlijk zullen ook de Panterpartij uit de regio Jammu en de marxistische-communistische partij deelnemen aan de nieuwe regering.

Vragen en antwoorden over de politieke situatie in Kashmir
Landelijke India Werkgroep

Reacties