Congo wil kannibalen voor Internationaal Strafhof

18-02-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het ICC bestaat sinds 1 juli 2002. Het heeft nog geen enkele zaak behandeld.

Pas op 11 maart zullen de eerste rechters worden beëdigd. De eerste hoofdaanklager moet nog worden aangewezen, naar verwachting in april.

In tegenstelling tot de huidige VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda moet het ICC uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen voor oorlogsmisdaden. Er wordt al jaren gespeculeerd over welk land de eerste zaak bij het ICC zal indienen.

Witboek

Er komen vooral landen in aanmerking die het Statuut van Rome over de oprichting van het ICC hebben geratificeerd èn waar nu een burgeroorlog woedt. Het ICC is namelijk alleen bevoegd voor misdaden die sinds 1 juli zijn gepleegd. Daarom wordt Congo-Kinshasa vaak genoemd als 'kandidaat' voor de eerste zaak, evenals Colombia.

Masudi presenteerde maandag een witboek over de daden van kannibalisme waaraan de rebellen van het MLC zich schuldig hebben gemaakt. Het MLC (Beweging voor de Bevrijding van Congo) onder leiding van Jean-Pierre Bemba heeft met name in de Ituri-streek in het noordoosten van het enorme Afrikaanse land huisgehouden.

Monuc, de VN-waarnemersmissie in Congo, heeft het MLC eerder van kannibalisme beschuldigd, evenals de rebellen van de Congolese Beweging voor de Democratie - Nationaal (RCD-N). Vooral pygmeeën zouden zijn opgegeten.

Het MLC wordt ook beschuldigd van het vermoorden, martelen en verkrachten van burgers. Masudi heeft laten weten dat de klacht tegen de mangeurs d'hommes (menseneters) nog deze week wordt ingediend bij het Strafhof in Den Haag.

Reacties