Congo, niet Sudan aan hoofd Afrikaanse Unie

24-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/Wereldomroep

Leiders van de 53 lidstaten van de Afrikaanse Unie waren maandag en dinsdag in de Sudanese hoofdstad Khartoum bijeen. Behalve over het voorzitterschap werd er ook gesproken over de vele conflicten op het continent.

Sudan had zich opgeworpen als nieuwe voorzitter, maar die kandidatuur zorgde voor verdeeldheid. Tegenstanders vreesden dat het de vredesonderhandelingen over de Sudanese regio Darfur zou schaden. Onder druk trok Sudan dinsdag haar kandidatuur in. 'We gaan nu orde op zaken stellen in eigen huis, zodat we volgend jaar de leiding op ons kunnen nemen', citeert persbureau Reuters een Sudanees regeringslid.

De vele conflicten in Afrika vormen een vast agendapunt op bijeenkomsten van de AU. Het bevorderen van vrede en veiligheid is het belangrijkste doel van de Unie.

Darfur

De AMIS, de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Darfur, begon nog geen jaar geleden optimistisch aan haar taak. 'Vroeger keken we altijd naar de buitenwereld voor hulp, maar nu brengen we zelf vrede en veiligheid in een van onze lidstaten. Dit is een test voor Afrika', zei woordvoerder Justin Thundu van AMIS destijds. De zevenduizend AU-militairen hebben echter geen eind kunnen maken aan de moordpartijen, plunderingen en verkrachtingen in Darfur. Nu roept de AU alsnog de hulp van de Verenigde Naties in.

Ulrich Mans van instituut Clingendael zegt in een gesprek met de Wereldomroep dat de AU in Darfur in elk geval getoond heeft bereid te zijn risico te nemen. 'De VN had het gebied, ter grootte van Frankrijk, niet eens binnen gedurfd met maar zevenduizend man.'

Volgens Mans moet het westen met betrekking tot Darfur ook de hand in eigen boezem steken. 'Donorlanden zullen de vredesmissies van de Afrikaanse Unie structureler moeten ondersteunen om ze te laten slagen.' Zo is lange-termijn planning bij de missie in Darfur onmogelijk omdat donoren geen toezeggingen willen doen. Ook verbinden zij voorwaarden aan de steun.

Lees meer bij de Wereldomroep

Reacties