Condoomgebruik India blijft angstwekkend laag

23-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het rapport, opgesteld door de Indiase dienst die toeziet op de overheidsuitgaven (CAG), concludeert dat er geen effectieve programma’s zijn en er slecht gebruik wordt gemaakt van beschikbare fondsen. De blaam treft de National Aids Controle Organisatie (Naco) die de ziekte moet terugdringen.

Naco heeft de afgelopen vijf jaar nauwelijks 46 procent uitgegeven van de 300 miljoen dollar die de organisatie tot haar beschikking had. En het geld dat wel werd uitgegeven, werd vaak niet verstandig besteed, zoals bijvoorbeeld voor een bewustmakingsprogramma op een slecht bekeken televisiezender.

SOA’s

Bovendien blijkt uit het rapport dat het slecht is gesteld met programma’s die condoomgebruik moeten bevorderen en de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) moet verbeteren. Er bestaat een nauw verband tussen het optreden van SOA’s en de verspreiding van aids.

In India wordt bijna 85 procent van de HIV-besmettingen toegeschreven aan onveilige seks. Al in 1992 kreeg de Naco een krediet van 84 miljoen dollar van de Wereldbank om condooms te promoten, maar tot op heden is de organisatie er niet in geslaagd de rubberen voorbehoedsmiddelen populair te maken. Zelfs bij risicogroepen als prostituees bedraagt het condoomgebruik niet meer dan 25 procent.

Ook de meer dan 300 speciale gezondheidsposten, opgericht om SOA’s te behandelen, schieten volgens de CAG tekort bij de verspreiding van condooms. De meeste posten hebben onvoldoende opgeleid personeel en worden slecht bezocht. Ook hebben ze te weinig condooms en medicijnen in voorraad.

India telt een miljard inwoners. Naco schat dat het aantal seropositieven is gestegen van 3,5 miljoen in 1998 tot zo’n 5 miljoen vijf jaar later. Er zijn alarmerende trends waargenomen, zoals de toename van het aantal besmette zwangere vrouwen. Volgens het rapport is Naco niet in staat de ziekte goed te bestrijden.

Stop Aids Now
UNAids

Reacties