Column: Lessen voor Afrikaanse voetbalbobo’s

19-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Elias Makori

Mijn tweede week in Nederland zit er bijna op en is één belangrijk ding dat ik geleerd heb tijdens dit vroege stadium van de EK-groepswedstrijden: trainers moeten consequent vasthouden aan de beslissingen die ze genomen hebben en hun spelers blijven steunen. Dit heb ik nu al drie keer gezien, en wel bij de trainers van Nederland, Engeland en Duitsland. Dat is in Afrika wel anders.

We beginnen met Frank Rijkaard. Hij werd van alle kanten bekritiseerd doordat hij Clarence Seedorf had geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar het deed hem weinig.

Hij zette Seedorf op de bank toen Nederland de cruciale 3-0 overwinning behaalde op Denemarken. Rijkaard wilde meer aanvallend voetbal spelen. Ondertussen prees hij de bijdrage van Seedorf aan het team. 'Clarence's inzet is enorm en hij is altijd speelklaar,' zei Rijkaard.

Dan Kevin Keegan. Hij kreeg iedereen over zich heen nadat Engeland met 2-3 van Portugal had verloren in hun eerste wedstrijd. De Engelse media hadden het vooral gemunt op het slaperige optreden van de spits Alan Shearer.

Maar Keegan lachte het laatst toen Shearer het enige Engelse doelpunt scoorde in de wedstrijd tegen Duitsland, afgelopen zaterdag. Keegan tegen de pers: 'Dit is het antwoord van Alan Shearer op al die critici, dus geef hem alsjeblieft nog een dag of twee, drie voordat jullie weer over hem beginnen te zeuren.'

En dan hebben we nog Erich Ribbeck, de Duitse trainer. De berichten in de media over het Duitse kamp waren uiterst somber. Vooral de 39e-jarige Lothar Mathäus (39) had geen recht op een plaats in het elftal. Ribbeck stelde hem toch op in de wedstrijd tegen Engeland en de ster van de New York Metros liet zich van zijn goede kant zien.

Salarisverhoging of ontslag
Ik ben onder de indruk van deze drie voorbeelden, want in Afrika genieten trainers te weinig respect. En dat komt voor een deel omdat ze niet trouw blijven aan hun eigen beslissingen en hun eigen spelers.

Er is maar één wedstrijd voor nodig om een trainer een salarisverhoging of zijn ontslag te geven. Soms vertellen officials van Afrikaanse voetbalfederaties aan de trainer wie hij moet opstellen. Trainers hebben, in tegenstelling tot Europa, geen absolute controle.

In mijn eigen Kenia hadden we twee jaar geleden een lokale trainer voor ons nationaal elftal. Abdul Majid heette hij. Hij werd ontslagen nadat het nationale elftal eerst met 9-1 over Djibouti was heengewalst maar daarna twee keer gelijkspeelde tegen Madagascar.

Hij werd vervangen door de Nigeriaan, Christian Ukwu. Maar deze kon vertrekken toen Malawi te sterk bleek voor Kenia, in de voorronde van het kwalificatietoernooi voor de WK. Sterker nog, het hele Keniaanse team werd ontbonden. Pas vorige maand kwam het elftal weer bij elkaar. Maar zonder trainer.

Er is een delegatie in Nederland die bestaat uit officials van de verschillende voetbalbonden uit Kenia, Zambia en Burkina Faso. Ze zijn er voor de EK maar ze reizen op uitnodiging van de KNVB ook door Nederland. Ze hebben een hoop te leren. Hoe ga je met spelers en trainers om? Hoe organiseer je grote toernooien?

Ik hoop van harte dat ze terug zullen reizen naar Afrika met bruikbare kennis. En dat ze die kennis zullen gebruiken om het Afrikaanse voetbal te verbeteren. Want we mogen wel een natuurlijke flair hebben, maar beslist geen efficiënt bestuur.

Elias Obanyi Makori (1970) is plaatsvervangend chef sport van het dagblad The Daily Nation. Hij versloeg diverse Afrikaanse toernooien (cricket, volleybal, voetbal) en internationale wedstrijden (Japan, Nederland). Hij levert regelmatig journalistieke bijdragen aan de BBC Radio en Deutsche Welle.
Elias Makori is samen met drie andere Afrikaanse sportjournalisten uit Uganda, Ghana en Liberia op uitnodiging van de NCDO en de Dick Scherpenzeel Stichting te gast in Nederland om hun kijk op de EK te geven.

Daily Nation in Kenia

Reacties