Column: Bier van de wind

28-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Elias Makori

In Nederland zijn me een paar dingen opgevallen. Ik zou graag twee dingen meenemen naar mijn eigen land, Kenia, omdat ik denk dat ze daar goed zullen werken.

Eén is van cruciaal belang in het dagelijks leven en dat is de productie van elektriciteit. Op dit moment is er in Kenia een enorme energiecrisis. Het weer heeft er de schuld van gekregen, maar de meesten denken dat het komt door slechte planning.

Kenia moet het hebben van waterkracht. Nu is er in de afgelopen maanden vrij weinig regen gevallen en daardoor is de energievoorziening op het laagste peil aller tijden terechtgekomen. De stuwmeren staan droog en de turbines draaien niet. Het gevolg? De autoriteiten rantsoeneren het beetje stroom dat er is.

Stel je even voor: van 6 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds zit het hele land zonder stroom. En soms moeten huishoudens het ook van 6 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends zonder stroom stellen.

Een flink deel van de werkende bevolking is door dit alles naar huis gestuurd, want de industrie kan de situatie niet meer aan. Vervolgens gaan de misdaadcijfers omhoog, omdat duizenden werklozen toch aan eten moeten komen - en dan maar via de misdaad. Een leeg hoofd is de werkplaats van de duivel, dat weet iedereen.

Nu ik in Nederland ben zie ik hoe vitaal de windmolen is. Het is gewoon niet te geloven: alles wat je nodig hebt om stroom te krijgen is de wind. Er mag in Kenia dan geen regen vallen, maar wind hebben we genoeg en de introductie van de windmolen kan een hele goede oplossing betekenen voor de problemen waar onze energiesector mee worstelt.

Kenianen missen het EK door stroomuitval
Met windmolen kunnen boeren hun velden bewateren. Er komt licht naar de scholen en water naar de huizen. Het mooie aan windmolens is niet alleen dat ze steeds kleiner worden, ze zijn ook milieuvriendelijk. Daarin verschillen ze van de generatoren, die bovendien door de energiecrisis duurder zijn geworden.

Veel Keniaanse voetbalfans hebben de wedstrijden van het EK moeten missen vanwege de stroomonderbrekingen.

Mijn tweede punt gaat over voetbal. Ik heb namelijk nog iets anders in Nederland gezien, waarvan ik denk dat het bij ons thuis goed kan werken. Dat is de systematische en goed geplande ontwikkeling van het jeugdvoetbal. Ik ben bijzonder onder de indruk van de manier waarop de Ajax Academy in Amsterdam gerund wordt.

In Kenia wordt weinig gedaan aan het jeugdvoetbal en daardoor hebben we ook weinig nieuw opkomende voetbalsterren. Het beetje geld dat er is, wordt gestopt in het nationale elftal van volwassenen. Die spelers zijn al te oud om nog nieuwe kunstjes te leren.

Je moet het fundament voor een spelerscarrière bouwen waar die hoort, aan de basis, bij de leeftijdsgroepen tot 10 en tot 14 jaar. Dat is de beste manier en zo pakt Ajax het ook aan. Ze hebben een mix van voetbal en onderwijs, de best denkbare benadering.
Gift van God
Maar helaas, in Kenia zal het nog wel even duren voordat de overheid en de sportautoriteiten inzien dat sport een beroep is en echte business. Ze hebben nog niet in de gaten dat het maandbudget van Manchester United genoeg is om een flink aantal Keniaanse ministeries een heel jaar lang te laten draaien!

De secretaris-generaal van de Keniaanse voetbalbond was vorige week in Amsterdam en ik hoop dat hij er veel van opgestoken heeft. Maar ik ben er tamelijk pessimistisch over. Er zijn al eerder energieambtenaren uit Kenia in Nederland geweest. Ik heb ze niet of nauwelijks over de windmolen gehoord!

En nu we toch weer terug zijn bij de molens, er staat er een in Amsterdam die tevens dienst doet als brouwerij. Hij heet ‘Brouwerij ‘t IJ Amsterdam’ en voor mij is het een geweldige pleisterplaats na een dag hard werken. Het bier daar heet ‘Columbus’ en het smaakt met 9 procent alcohol prima.

Bier van de wind? Verbazingwekkend toch, wat je allemaal met wind kunt doen. Het is een gift van God, waarmee we nonchalant omspringen. Zeker in Kenia.
Elias Obanyi Makori (1970) is plaatsvervangend chef sport van het dagblad The Daily Nation. Hij versloeg diverse Afrikaanse toernooien (cricket, volleybal, voetbal) en internationale wedstrijden (Japan, Nederland). Hij levert regelmatig journalistieke bijdragen aan de BBC Radio en Deutsche Welle. Elias Makori is samen met drie andere Afrikaanse sportjournalisten uit Uganda, Ghana en Liberia op uitnodiging van de NCDO en de Dick Scherpenzeel Stichting te gast in Nederland om hun kijk op de EK te geven.

The Daily Nation in Kenia

Reacties