Column: Afrika verdient WK Voetbal 2006

26-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: Elias Makori

Ontwikkeling en sport gaan samen. Het organiseren van een groot sportevenement kan een land iets tastbaars opleveren, zoals een verbeterde infrastructuur.

Twee jaar geleden stelde Kaapstad in Zuid-Afrika zich kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2004. Zonder resultaat. De poging was ingegeven door ontwikkelingsmotieven: als het was gelukt dan waren er veel positieve bijeffecten geweest. Ik noem een paar voorbeelden.

Sportgelegenheden zouden na de Spelen zijn omgebouwd tot buurtcentra. De medische faciliteiten voor de atleten hadden een buurtfunctie gekregen, wat een verbetering had betekend voor medische voorzieningen voor alle bewoners. Het wegennetwerk zou er op vooruit zijn gegaan.

Een prachtig project was ook gepland voor de sloppenwijk Khayelitsha, even buiten Kaapstad, waar een vuilstortplaats zou worden omgetoverd tot een bokshal voor de Spelen. Daarna zou de hal in gebruik worden genomen als buurtcentrum; bewoners hadden er hun onderwijs kunnen vinden - inclusief beroepsopleidingen - en hun gezondheidsvoorzieningen.

Helaas verloor Kaapstad het van Athene. Daarmee verdween een mogelijkheid om de sociale en economische toestand van het Zuid-Afrikaanse volk te verbeteren.

Zuid-Afrika wil nu de wereldkampioenschappen voetbal van 2006 organiseren, en wel onder hetzelfde motto: sport voor ontwikkeling. De grootste rivalen zijn Engeland, Duitsland en Brazilië. Het andere Afrikaanse land met plannen voor de WK 2006 is Marokko.

Net als Brazilië hebben Engeland en Duitsland de WK al eerder in huis gehad. Met name die laatste twee landen zijn goed ontwikkeld. Ik zie niet zo goed hoe met name Duitsers en Engelsen voordeel op lange termijn zullen halen uit weer een WK.

Barst van het talent
Nederland heeft geen nieuwe wegen of ziekenhuizen laten bouwen voor Euro2000. Ook in Duitsland en Engeland zullen geen nieuwe ziekenhuizen verrijzen of wegen aangelegd worden als ze de WK 2006 krijgen. In Marokko en Zuid-Afrika des te meer. Daarmee is de behoefte aan die sociale voorzieningen wel aangetoond.

De baas van de Internationale Voetbalfederatie Fifa, Sepp Blatter, heeft altijd achter een Afrikaanse WK in 2006 gestaan. Afrikanen hopen dat het gezond verstand zal zegevieren wanneer de mannen in de zwarte pakken op 6 juli bij elkaar komen in Zürich om te besluiten welke natie het WK 2006 mag organiseren.

Voor de plaatselijke bevolking zal het niet alleen banen opleveren, maar ook nieuwe voorzieningen van goede kwaliteit. Bovendien zal een Afrikaanse WK het aanzien van het voetbal verbeteren in een continent waar het barst van het talent.

Wat we tot nu toe van Euro2000 in Nederland en België hebben gezien, doet ons geloven dat zowel Zuid-Afrika als Marokko het technologisch niveau hebben waarmee ze een succesvolle WK kunnen organiseren. Zuid-Afrika heeft al een brevet gehaald met de toekenning van het WK Cricket in 2003 (een paar wedstrijden zullen gespeeld worden in Kenia en Zimbabwe). Dat is een evenement dat even grandioos in opzet is als de WK Voetbal als het gaat om (sport)faciliteiten en -infrastructuur.

Het is niet goed als Afrikaanse landen op de liefdadigheidslijstjes van het IMF en de Wereldbank blijven staan. In plaats daarvan moeten zij hun eigen inkomen gaan verdienen en afhankelijkheid van het Westen vermijden. Dat kan onder meer door grote sportevenementen te organiseren. De winsten die daaruit voortkomen kunnen worden geïnvesteerd in de nationale infrastructurele behoefte. Daarom verdient Afrika de Wereldkampioenschappen voetbal in 2006.
Elias Obanyi Makori (1970) is plaatsvervangend chef sport van het dagblad The Daily Nation. Hij versloeg diverse Afrikaanse toernooien (cricket, volleybal, voetbal) en internationale wedstrijden (Japan, Nederland). Hij levert regelmatig journalistieke bijdragen aan de BBC Radio en Deutsche Welle. Elias Makori is samen met drie andere Afrikaanse sportjournalisten uit Uganda, Ghana en Liberia op uitnodiging van de NCDO en de Dick Scherpenzeel Stichting te gast in Nederland om hun kijk op de EK te geven.

The Daily Nation in Kenia

Reacties