Colombiaanse rechter verbiedt sproeien cocaplanten

30-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: oneWorld

De rechter in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá deed de uitspraak in een zaak die aanhangig was gemaakt door inheemse cocaboeren. Glyfosaat is volgens hen een gevaar voor hun gezondheid. Amerikaanse en Colombiaanse regeringen ontkennen dit.

De inheemse boeren klagen hun regering onder meer aan omdat zij niet van te voren op de hoogte worden gesteld wanneer er gesproeid wordt.

Over tien dagen volgt naar verwachting een definitieve uitspraak. De rechter wil eerst documenten van de regering in Bogotá bestuderen waarin staat wat de ambtenaren weten van glyfosaat en de effecten die het heeft op mens en milieu.

De Colombiaanse en Amerikaanse regeringen onderzoeken op dit moment de wettelijke basis van de rechterlijke uitspraak. Het is niet duidelijk wanneer het verbod ingaat en voor welk gebied het van toepassing is.

De uitspraak komt op een moment dat de Amerikanen het sproeien van cocaplantages wilden intensiveren. Vrijdag arriveerden de eerste drie van de zestien UH- 60 blackhawk helikopters die Colombiaanse anti-drugstroepen moeten vervoeren naar de cocaregio’s die in handen zijn van guerrillastrijders en para-militairen.

Washington heeft Bogotá met het Plan Colombia 1,3 miljard dollar hulp toegezegd in de strijd tegen drugs.

Schattingen over de hoeveelheid coca die vorig jaar illegaal werd verbouwd, lopen uiteen van ruim 136.000 (Amerikaanse cijfers) tot 163.000 miljard hectare (cijfers van de Verenigde Naties). Er wordt van uitgegaan dat het dit jaar meer is. Zo’n 50.000 hectare zou reeds zijn besproeid.

Boeren over de hele wereld gebruiken glyfosaat om onkruid te verdelgen. De Amerikaanse biotech-gigant Monsanto levert het goedje aan Colombia. Daar worden twee lokaal geproduceerde chemicaliën toegevoegd om het landbouwgif krachtiger te maken. Het Colombiaanse ministerie van Gezondheid betitelt deze middelen als ‘licht giftig’.

De boeren, milieugroepen en ook enkele leden van het Amerikaanse Congres willen dat het sproeien wordt vervangen door vrijwillige uitroeiiing. Ook moet de overheid de cocaboeren financieel steunen om de overstap naar de verbouw van alternatieve gewassen mogelijk te maken. Dat laatste gebeurt wel, maar met te weinig geld en slecht gepland.

Reacties