Colombiaanse paramilitairen scholen zich om tot 'telefonos'

13-04-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De meeste 'telefonos' zijn paramilitairen die na het ontwapeningsproces werkloos zijn geworden. Nu maken ze deel uit van een overheidsnetwerk van informanten of ze werken voor private veiligheidsfirma's. Beide initiatieven hebben een groot aantal paramilitairen geadopteerd die hun wapens hebben neergelegd sinds het begin van het ontwapeningsproces in 2003.

Mensenrechtengroeperingen als het Colombiaans Oecumenisch Netwerk waarschuwen al langer dat president Uribe er niet in zal slagen de paramilitaire groepen te ontmantelen.

De groepen zijn berucht om hun ongenadige aanpak van tegenstanders. De VN schrijven 80 procent van de zware mensenrechtenschendingen in Colombia in de afgelopen jaren toe aan die rechtse milities.

Kringloop

In een rapport van september 2005 uitte Amnesty International haar bezorgdheid over het ontwapeningsproces. De organisatie stelde vast dat 'er geen garanties zijn dat ontwapende paramilitairen niet gewoon gerecycleerd kunnen worden in het conflict als werknemers van private veiligheidsfirma's'.

Ook de netwerken van informanten bieden een alternatief voor paramilitairen die de wapens neerleggen. Het is een idee van president Uribe. Toen hij in 2002 aan de macht kwam, beloofde hij een netwerk op te richten van een miljoen burgerlijke informanten. Zij moesten informatie verzamelen over illegale gewapende groeperingen en die doorgeven aan het leger.

'Er zijn geen garanties dat het 'informatienetwerk' niet wordt gebruikt om gegevens te verzamelen over lokale mensenrechten- en gemeenschapsactivisten', waarschuwt Amnesty.

Ooggetuigen

Niet alle 'telefonos' zijn omgeschoolde paramilitairen. Er werken ook gewone burgers mee. Hoe gevaarlijk nee zeggen kan zijn, ondervond Henry Murillo, een 29-jarige leraar die eind maart werd neergeschoten door een jonge 'sicario', een huurmoordenaar. Murillo overleefde de zes kogelwonden, al blijft hij waarschijnlijk voor altijd verlamd.

'Henry werd neergeschoten omdat hij weigerde telefono te worden', zegt priester Francisco de Roux, de directeur van het Magdalena Medio Programma voor Ontwikkeling en Vrede (PDPMM). Het programma ijvert voor de mensenrechten en duurzame ontwikkeling in de regio.

De aanslag op Murillo volgde kort op de moord van 22 maart op de 26-jarige Yamile Agudelo. De activiste, die een acht jaar oude dochter nalaat, was lid van de Organicación Femenina Popular (OFP), een vredesgroep van vrouwen in de stad Barrancabermeja.

Agudelo'was brutaal gefolterd, verkracht en vermoord, en daarna gedumpt op een vuilnisbelt'. Het OFP meldde ook dat Claudia Pinto, een 27-jarige studente en moeder van een kind van drie, onlangs 'verbrand werd in haar gezicht en op haar borst, waarschijnlijk door zuur dat over haar werd uitgegoten door twee mannen op een motorfiets'.

Volgens Colombiaanse mensenrechtenorganisaties zijn het soms 'telefonos' die huurmoordenaars inzetten om mensen die het niet met hen eens zijn, te vermoorden. Net als de vroegere paramilitairen.

Reacties