Colombia: Oorlog en drugs veroorzaken milieuramp

28-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De taktiek van rebellengroepen om oliepijpleidingen op te blazen heeft tot gevolg gehad dat er in de afgelopen tien jaar 2 miljoen ton ruwe olie is verspild. Voor de productie van drugs zijn chemicaliën nodig en daarvan verdwijnt per jaar 200.000 ton in de bodem. De drugshandel is ook de oorzaak van de snelle ontbossing.

Het rapport ‘The scars on Mother Earth’ (de littekens van Moeder Aarde) stelt: ‘Guerrilla’s en para-militairen hebben een ecologische ramp veroorzaakt die….. als de huidige snelheid van ontbossing doorzet, de helft van ’s lands regenwouden in 17 jaar in grasland verandert.’ Het rapport verlaat zich onder andere op experts van het Colombiaanse ministerie van Milieu.

Het grootste ‘gevaar’ is er in de regio’s in de Amazone die grenzen aan Peru, en in de Orinoco grenzend aan Venezuela en Brazilië.

Het leger heeft berekend dat zo’n 9.300 vierkante kilometer bos en landbouwgrond in de laatste tien jaar verloren is gegaan.

90 Procent van ’s werelds cocaïne komt uit Colombia, volgens het Amerikaanse Bureau voor de Drugsbestrijding (DEA). Grote verantwoordelijke daarvoor zou de guerrillagroep Farc zijn.

Rebellen hebben sinds 1986 ook al meer dan 1000 aanvallen uitgevoerd op oliepijpleidingen De ELN, de op een na grootste guerrillagroep, zou verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de aanvallen.

De drugshandel en de strijd daartegen is volgens het rapport ‘een van de directe oorzaken van de vernietiging van de biodiversiteit’. De productie van de cocaplant, papaver en marijuana hebben grote ontbossing tot gevolg gehad.

De oorlog in Colombia heeft de laatste tien jaar al aan 35.000 mensen het leven gekost.

Reacties