Colombia handhaaft gedemilitariseerde zone

08-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De toezegging volgt op de belofte van vrijdag waarin de Farc stellen vredesgesprekken te zullen blijven voeren en over een bestand te zullen nadenken.

De regering heeft de zone van 42.000 vierkante kilometer in november 1998 als ‘laboratorium voor de vrede’ in het leven geroepen ten einde de Farc tot vredesonderhandelingen te bewegen en een einde te maken aan de bloedige strijd tussen de guerrillastrijders en regeringstroepen.

De Farc hebben evenwel niet te goeder trouw onderhandeld en alle gesprekken over een bestand afgehouden. De 'gedemilitariseerde' zone wordt ondertussen door de Farc gebruikt voor de productie en smokkel van cocaïne, ronseling van kindsoldaten en als basis voor ontvoeringen van burgers, alsmede als uitvalsbasis voor guerrilla-aanvallen.

De oppositie tegen de zone is daarom sterk gegroeid in Colombia. De Farc en de regeringsonderhandelaars hebben echter vrijdag afgesproken dat ze een plan voor een bestand van zes maanden zullen overwegen.

De Farc vormen de oudste, grootste en door de drugs en ontvoeringen rijkste guerrillabeweging van Latijns Amerika. Ooit als marxistische groepering begonnen, vormen ze volgens critici nu eerder een crimineel verbond dan een links-revolutionaire strijdgroep.

Reacties