Colombia bereidt tweede vrije zone voor rebellen voor

27-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het gaat om een zone voor het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), de een na grootste rebellengroepering in Colombia. In het kader van de vredesonderhandelingen tussen regering en guerrilla kreeg eerder Colombia’s grootste guerrillagroepering Farc al een ‘vrij’ gebied toegewezen, waar de rebellen het voor het zeggen hebben.

Critici vragen zich af of een vrije zone voor de 5000 ELN-rebellen het geweld niet eerder zal verergeren in plaats van minderen. Al vier decennia strijden rebellen met leger en para-militairen groepen ten koste van de dood van vele onschuldige burgers.

Veiligheidstroepen houden de regering voor dat de Farc hun vrije zone misbruiken om nieuwe recruten op te leiden en gewelddadige aanvallen voor te bereiden. Maar de regering zegt dat de ELN-zone onderworpen zal worden aan een striktere controle en zelfs internationale monitoring.

Als overheid en rebellen van de ELN overeenstemming bereiken, zal een nationale conventie van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, katholieke kerk en internationale gemeenschap de weg bereiden voor algemene vredesonderhandelingen. Pastrana hoopt dat die dan binnen negen maanden kunnen starten.

De besprekingen met de Farc duren al twee jaar. Vorige maand liepen de rebellen weg van de onderhandelingstafel met de eis dat eerst de paramilitairen ontmanteld moesten worden.

De regering heeft de Farc tot 31 januari 2001 gegeven om weer te komen praten. Doen zij dat niet, dan zal het leger de gedemilitariseerde zone van de Farc, zo groot als Zwitserland, terugveroveren.

Laatste nieuws over vredesplannen

Reacties