Collectebussen naast stembussen

21-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Rouvoet kwam met het idee uit onvrede met het feit dat er in Nederland de afgelopen campagneweken totaal geen aandacht was voor de honger in Afrika. 'Door de aanstaande verkiezingen letten we nu vooral op alles wat er in Nederland gebeurt, maar de wereld houdt niet op bij onze grenze'n,' zei Rouvoet. Nu komt Afrika aan het slot van de Nederlandse verkiezingsstrijd alsnog om de hoek kijken.

De aanwezigheid van collectebussen naast stembussen en -computers is een unicum in Nederland, en wellicht ook wel in de wereld.

Initiatief ligt bij gemeenten zelf

De negen samenwerkende hulporganisaties – SHO en beter bekend als giro 555 - reageerden enthousiast op het voorstel van de leider van de Christen-Unie. SHO heeft echter niet de logistieke capaciteit om de collecte te regelen. Het is daarom aan de gemeenten zelf de organisatie ter hand te nemen. Het Nederlandse Rode Kruis gaat de collectebussen leveren.

Op het moment van schrijven hebben steden als Utrecht, Middelburg, Enschede, Raalte, Amsterdam, Boskoop en Culemburg aangegeven de inzameling te organiseren. Het aantal stijgt met het uur.

Opbrengst valt tegen

De opbrengst van de actie voor hongerend Afrika valt tot nu toe tegen. Er is 3,5 miljoen euro binnengekomen van particulieren. CDA-staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking stortte namens het kabinet 5 miljoen euro op rekening 555.

Rouvoet roept ook alle kandidaten die in de Tweede-Kamer komen, op 100 euro te doneren op 555. 'En ik nodig de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking uit om de totale opbrengst van Kiezen voor Afrika te verdubbelen,' aldus Rouvoet.

Verder wil de ChristenUnie dat de politieke partijen tijdens de uitslagenavond aandacht geven aan Afrika. Dinsdagmiddag hadden Wouter Bos (PvdA), Matt Herben (LPF), Bas van der Vlies (SGP) en Femke Halsema (GroenLinks) hun steun toegezegd.

Overheid wil geen precedent schapen

De actie richt zich op de (dreigende) hongersnoden in landen als Ethiopië, Eritrea, Somalië, Angola, Malawi en Zambia. Bij de SHO zijn aangesloten Kerkinactie, Mensen in Nood, Memisa, het Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Homes en Unicef.

Van Ardenne had minister Remkes van Binnenlandse Zaken gevraagd toestemming en ondersteuning te geven. Hoewel er tegen collectebussen in stemlokalen formeel geen bezwaren zijn, heeft een woordvoerder van Remkes laten weten dat steun vanuit de overheid geen goede zaak is, omdat hierdoor een precedent geschapen zou worden.

Giro 555
ChristenUnie
ChristenUnie

Reacties