Coca Cola laat Japanse fabriek draaien op koffie en thee

18-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat meldde de website Japan for Sustainability deze week. In een vergistingsinstallatie wordt uit het afval methaan gewonnen. Dit biogas wordt omgezet in elektriciteit voor de Colafabriek.

De vraag naar koffie- en theedranken in Japan neemt toe, en de hoeveelheid afval van het productieproces ook. De installatie van Coca Cola kan meer dan 2500 ton koffieprut, 844 ton gebruikte theebladeren en 3750 ton rioolslib verwerken.

Voor Coca Cola snijdt het mes aan twee kanten. De fabriek bespaart op de afvalverwerking en op de energierekening.

Nederland

Ook in Nederland zijn er bedrijven die hun afval omzetten in biogas. 'Het wordt steeds aantrekkelijker voor bedrijven om methaan te winnen uit afval. De techniek wordt steeds beter en de energie die het oplevert wordt steeds meer waard', zegt Wolter Elbersen van het Agrotechnologisch Onderzoeksinstituut in Wageningen. Hij geeft snoepfabrikant Van Melle, aardappelverwerker Avebe en verschillende waterschappen als voorbeelden van Nederlandse bedrijven die biogas terugwinnen uit hun afval.

'De volgende stap is waterstof uit biomassa maken', aldus Elbersen. Uit organisch afval wordt dan naast methaan ook waterstof gewonnen. Die techniek is volgens hem nog in de onderzoeksfase.

Website over waterstofwinning uit biomassa

Reacties