Coca-Cola daagt Indiase fotograaf voor de rechter

13-07-2005
Door: OneWorld Redactie

Haksar plaatste een groot billboard met een controversiële foto in Chennai, één van de grootste steden van India. Op de affiche staat een muurschildering van Coca-Cola, zoals ze overal in India te vinden zijn. Op de voorgrond een droge waterpomp en lege wachtende kruiken. Een bekend plaatje voor Indiërs. Haksar noemt de foto: 'Puur een uiting van creativiteit.'

Advocaten van de Coca Cola-fabriek eisen volgens India Resource Center dat het billboard onmiddelijk wordt verwijderd. Ze dreigen met een claim van 45.000 dollar wegens imagoschade en eisen een schriftelijk excuus.

Haksar ziet dat niet zo zitten: 'Ik heb geen enkele intentie om mijn excuses aan te bieden, want ik heb niks verkeerds gedaan. Als Coca-Cola de gang naar de rechtbank wil maken, zullen mijn advocaten gepaste tegenactie ondernemen.'

Haksar's billboard benadrukt het grote tekort aan water dat onder de bevolking heerst rond de fabrieken van Coca-Cola. De fabrieken gebruiken veel van het schaarse grondwater voor hun productie.

Protesten

Het frisdrankmerk stuit op steeds meer protesten in India. Actiegroepen houden het bedrijf verantwoordelijk voor het tekort aan water en de vervuiling van grond en water. Een gemeenschap nabij Chennai heeft meermalen geprotesteerd tegen de komst van een nieuwe fabriek. In de naburige deelstaat Kerala is de opening van een nieuwe fabriek tot nu toe tegengehouden omdat de omwonenden bezwaar maakten.

Cola demonstratie US Foto indianresource

Demonstratie tegen de exploitatie van water in Colombia en India bij een Coca-Cola bijeenkomst in het Amerikaanse Wilmington. Foto: Amit Srivastava

'We waarderen de actie van Haksar en we zijn niet te spreken over de pogingen van Coca-Cola om het publieke debat in te dammen', zegt Amit Srivastava van de internationale organisatie India Resource Center.

De activisten hebben gezorgd dat Coca-Cola geen sponsor werd van de Live8-concerten op 2 juli. De onderhandelingen werden volgens India Resource Center afgebroken na protesten. Coca-Cola mocht daarom ook niet meedoen aan de demonstraties van Make Poverty History op 2 juli in het Schotse Edinburgh.

India Resource Center

Reacties