Cinema India met 15 speelfilms uit Zuid-India

21-02-2005
Door: OneWorld Redactie

Naast Bombay heeft India een aantal grote filmcentra waar minstens evenveel films worden geproduceerd als in  Bollywood. Met name de zuidelijke staten Tamil Nadu (Tamil fims) en Kerala (Malayalam films) hebben een eigen filmcultuur met een lange historie. In beide staten domineren films van eigen bodem de theaters en het straatbeeld. Maar ondanks hun 'buurmanschap' in de zuidpunt van India hebben de Tamil- en Malayalam fimindustrie een verschillende en eigenzinnige cinema ontwikkeld. Tamil en Malayalam regisseurs, acteurs en componisten vormen voor heel India een bron van inspiratie.

Film speelt een grote rol in het dagelijks leven in India. En nergens lijken politiek en film zo nauw verbonden als in Tamil Nadu en Kerala. De macht van traditionele en conservatieve brahmanen, de hoogste kaste, heeft in de twee staten tot verzet geleid waarin films een grote rol spelen. In Kerala werd het communisme een invloedrijke machtsfactor. Het leverde kritische filmmakers en een kritisch publiek op en een filmhistorie waarin naar nieuwe vorm en inhoud is gezocht. Tijdens Cinema India zijn klassiekers te zien zoals Chemeem (1965) van regisseur Ramu Kariat over een vissersgemeenschap, waarin kaste verschillen of verschillen in etnische afkomst een rol spelen naast het gestileerde Vaanaprastham (1999) van Shaji Karun over een kathakali danser waarin mythologie en realiteit samenvallen en Amma Ariyan (1986) van de revolutionair John Abraham.

Cinema India toont sinds 1990 programma's waarin klassiekers uit de Indiase cinema samengaan met films die een persoonlijke visie geven op actuele maatschappelijke onderwerpen. Kijk voor meer informatie op www.tropentheater.nl

Tropentheater

Reacties